/ EU PARLAMENT - PHOTO BY FREDERIC KöBERL ON UNSPLASH
19/01/2023 u 23:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IRG da bude na spisku terorističkih organizacija

EP nema nadležnost niti mehanizme kojima može da primora EU da doda IRG na spisak terorističkih organizacija, ali tekst predstavlja jasnu političku poruku Teheranu

Evropski parlament pozvao je Evropsku uniju da stavi iransku Revolucionarnu gardu (IRG) na spisak terorističkih organizacija, ocjenjujući da ta vojna organizacija ima odgovornosti u represiji nad demonstrantima u Iranu i isporuku bespilotnih letelica Rusiji.

Veze između država članica EU i Teherana pogoršale su se poslednjih mjeseci pošto su zaustavljeni pregovori za oživljavanje nuklearnog sporazuma, prije svega zbog toga što je Iran uhapsio nekoliko evropskih državljana, kao i kritika EU prema gušenju demonstracija u Iranu.

U tekstu u kojem poziva EU da IRG stavi na spisak terorističkih organizacija, EP je osudio "brutalni obračun Irana i IRG" sa demonstrantima na protestima koji su izbili nakon smrti Mahse Amini, "njenog nasilnog hapšenja od 'moralne policije', zlostavljanja i smrti".

EP nema nadležnost niti mehanizme kojima može da primora EU da doda IRG na spisak terorističkih organizacija, ali tekst predstavlja jasnu političku poruku Teheranu, prenosi MINA.

Označavanje IRG terorističkom grupom značilo bi da EU pripadanje toj organizaciji smatra krivičnim djelom, a bilo koja imovina IRG na teritoriji zemalja članica bila bi odmah zamrznuta.

Za stavove EP glasalo je 598 poslanika, protiv je bilo devet, a 31 uzdržan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:03