Гасовод гас / - JJ-YING-4XVAZN8_WHO-UNSPLASH
31/05/2022 u 20:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Испорука руског гаса обустављена од сриједе у Данској

Гас чини 18 одсто енергије која се троши сваке године у Данској. Домаћа производња чинила је три четвртине гаса потрошеног 2019. године

Данска енергетска компанија Ерстед саопштила је да ће испорука руског гаса Данској бити обустављена од сјутра у шест сати по локалном времену, пошто је Ерстед одбио да измири плаћање у рубљама.

 - Пошто не постоји гасовод који иде директно из Русије у Данску, Русија неће моћи директно да обустави испоруку гаса Данској и стога ће бити могуће да Данска набавља гас, навела је компанија и додала да ће Данска више да купује гас на европском тржишту.

Руске власти су раније саопштиле да ће прихватити плаћање за испоруке природног гаса само у својој националној валути, захтјевајући од купаца да отворе банкарске рачуне у рубљама или ризикују да испоруке буду обустављене.

Такав потез долази као одговор на низ међународних санкција уведених Русији од почетка њене инвазије на Украјину 24. фебруара ове године.

Гас чини 18 одсто енергије која се троши сваке године у Данској. Домаћа производња чинила је три четвртине гаса потрошеног 2019. године.

Русија је до сада била један од главних извора увоза природног гаса, према данској агенцији за енергетику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:50