Меркел, Меј и Макрон (архивска фотографија) / - интернет
15/09/2021 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање: Грађани ЕУ бирају Меркел умјесто Макрона

За Меркел би гласало 41 одсто испитаника а за Макрона само 14 одсто, показало је истраживање независног тинк тенка ЕЦФР

На хипотетичко питање за кога би гласали за "предсједника ЕУ", ако би Ангела Меркел и Емануел Макрон били једини кандидати, више од половине испитаника у Холандији, Шпанији и Португалији рекло је да би то била одлазећа њемачка канцеларка.

У свих 12 земаља обухваћених новим истраживањем, укључујући Француску, било би више оних који су за Меркел него за Макрона, само је та већина у неким земљама мања, објавио је Европски савјет за спољне послове (ЕЦФР).

Укупно гледано, за Меркел би гласало 41 одсто испитаника а за Макрона само 14 одсто, показало је истраживање независног тинк тенка ЕЦФР.

Наводи се и да се подршка Ангели Меркел разликује од земље до земље, па је нпр. у Холандији за 27 процентних поена већа него у Бугарској.

Истраживање је показало "да би за Меркел прије него за Макрона" гласало 58 одсто Холанђана, 57 одсто Шпанаца и 52 одсто Португалаца.

С друге стране, у Бугарској би за Меркел гласало 31 одсто испитаника, а за француског предсједника 12 одсто, док остали или не би гласали или не знају за кога би гласали.

Макрон би највише гласова добио у Мађарској, 24 одсто, али опет мање од Меркел којој би свој глас на хипотетичким изборима за предсједника Уније дало 44 одсто Мађара.

За Макрона би гласало мање од десет процената грађана у Холандији, Шпанији, Италији и Пољској.

"Чини се да је канцеларка својим технократским стилом вођења земље освојила повјерење Европљана много више него што је то урадио Макрон својим визионарским говорима", наводи ЕЦФР.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:36