Корона  / фото - РТРС
01/05/2022 u 21:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италиjа и Грчка ублажиле мјере против корона вируса уочи љетње туристичке сезоне

Влада Грчке jе, пренијели су медиjи, од данас бар до 31. августа укинула захтјев за показивање потврда о вакцинациjи или пележаном ковиду за приступ у затворен jавни простор, али маске остаjу

Италиjа и Грчка су ублажиле противепидемиjске мјере уведене због корона вируса, враћаjући живот своjих становника и путника у нормалу прије врхунца љетње туристичке сезоне.

Влада Грчке jе, пренијели су медиjи, од данас бар до 31. августа укинула захтјев за показивање потврда о вакцинациjи или пележаном ковиду за приступ у затворен jавни простор, али маске остаjу.

Тако и вакцинисани и невакцинисани могу да слободно улазе у ресторане, забавне и тржне центре. Истовремено, од данас сва та мјеста раде са сто одсто свог капацитета. Ипак, Министарство здравства Грчке и научници из Комитета експерата („Кризни штаб“), позиваjу грађане на максималну пажњу jер пандемиjа ниjе завршена иако jе попустила, и може довести до новог таласа епидемиjе током љета.

У Грчкоj jе укинуто и редовно самотестирање ученика и наставника, али брзи тест остаjе за невакцинисане наставнике и студенте, као и за невакцинисане раднике. Обавезно коришћење маске, међутим, остаjе у затвореном простору у Грчкоj наjмање до краjа маjа.

Ниjе обавезно да се маске користе и напољу, али тамо где jе гужва препоручуjе се да маске користе бар наjугрожениjи грађани.

На основу одлука Владе, грчка Управа за цивилно ваздухопловство саопштила jе да укида сва ограничења намијењена борби против корона вируса за међународне и домаће летове, осим коришћења маски током летова и на аеродромима. Уз то путници више не мораjу да покажу доказ о вакцинациjи, негативан тест или потврду о прележаноj болести.

У Италиjи jе, преноси америчка агенциjа АП, Министарство здравља саопштило да укида здравствену пропусницу коjа jе била потребна за улазак у ресторане, биоскопе, теретане и друга jавна места. Али, здравствена пропусница коjа садржи доказ о вакцинациjу, потврду о прележаном вирусу или негативан тесту и даље jе потребна за приступ болницама и старачким домовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:49