/ илустрација - Портал Дан
21/08/2021 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италија и службено добила нову авио-компанију

Ријеч је о мањем насљеднику италијанског авио-превозника Алиталиа

Нови авио-превозник Италиа Траспорто Аерео (ИТА) у петак је од италијанских власти добио дозволу за лет.

Ријеч је о мањем насљеднику италијанског авио-превозника Алиталиа, преноси МИНА.

Према италијанском Министарству економиј, ИТА ће бити у потпуности оперативна од 15. октобра, а продаја карата већ може да почне.

ИТА је у петак добила од талијанске агенције за цивилно зракопловство (ЕНАЦ) сертификат оператора ваздушног саобраћаја и дозволу за обављање авио превоза.

 - ИТА може полетјети- рекао је предсједник ЕНАЦ-а, Пиерлуиги Ди Палма.

Италијанска Влада с Европском комисијом још расправља о детаљима покретања нове компаније.

Први летови новог авио-превозника на распореду су од средине октобра. Очекује се да ИТА започне с флотом од 52 авиона, а очекује се да ће се тај број повећати на 78 до наредне године, односно на 105 до 2025. године.

Очекује се да ће број запослених ове године достићи 2,75 хиљада до 2,95 хиљада, а очекује се да ће се број повећати на 5,7 хиљада до 2025. године.

Италијанска Влада очекује црвене бројке на почетку рада, али и да ће нова компанија пробити границу профитабилности у трећем тромјесечју 2023. Нјена главна база биће римски аеродром Фиумицино и милански Линате.

У почетку се очекује повезивање 45 одредишта на 61 рути, а до 2025. тај број ће се попети на 74 одредишта и 89 превозника. У овогодишњој зимској сезони очекује се да ће ИТА летјети на дужим линијама за Нјујорк из Рима и Милана, те за Токио, Бостон и Миами из Рима. Нови летови за Сао Пауло, Буенос Аирес, Вашингтон и Лос Ангелес најављени су за наредну љетну сезону.

Након година великих пословних проблема за Алиталију и неуспјешних покушаја приватизације, италијанска Влада је одлучила да угаси компанију и покрене нову.

Европска комисија провјерава да ли је цијели поступак у складу с еуропским правом, посебно правилима о државној помоћи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:46