Ilustracija / - WIKIPEDIA
10/12/2022 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija prodaje Lukoilovu rafineriju na Siciliji

U saopštenju je navedeno da su razgovori o prodaji imovine u toku, te da su potvrdili vrijednost fabrike

Nekoliko italijanskih i međunarodnih ulagača zainteresovano je za kupovinu Lukoilove rafinerije nafte na Siciliji, koju je Vlada Italije prethodno stavila pod državni nadzor, saopšteno je iz Ministarstva industrije te države, prenosi Mina biznis.

U saopštenju je navedeno da su razgovori o prodaji imovine u toku, te da su potvrdili vrijednost fabrike, prenosi SEEbiz.

Zbog strateške uloge koju ima za Italiju, ta je rafinerija podložna takozvanom režimu "zlatne klauzule", kazali su iz Ministarstva.

Ta klauzula daje Vladi pravo nadgledanja transakcija u strateškim industrijama i moć uslovljavanja ili veta na takve transakcije u slučaju prijetnje nacionalnoj ekonomiji ili bezbijednosti.

Portal Moscow Timesa prošle sedmice je objavio da je Italija stavila pod privremenu državnu upravu rafineriju u vlasništvu ruskog naftnog diva Lukoila kako bi izbjegla njeno zatvaranje i osigurala snabdijevanje energijom.

Rafinerija ISAB, jedna od najvećih u Evropi, bila je u opasnosti od obustave proizvodnje zbog embarga EU na uvoz ruske sirove nafte morem, koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:23