/ - PHOTO BY SELİM ARDA ERYILMAZ ON UNSPLASH
08/05/2023 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italiji potrebno bar dvije godine da izbaci ruski gas

Prema njegovim riječima, Italija je do sada uspjela da zamijeni 30 od 40 milijardi kubnih metara gasa koji je uvozila iz Rusije

 Italiji će biti potrebne bar još dvije godine da potpuno izbaci ruski gas, saopštio je šef italijanske energetske kompanije Eni, Claudio Descalzi.

Prema njegovim riječima, Italija je do sada uspjela da zamijeni 30 od 40 milijardi kubnih metara gasa koji je uvozila iz Rusije, prenosi B92.

"Nije lako, jer u posljednjih osam godina domaća proizvodnja nije stimulisana, izgubili smo gas koji smo proizvodili u Italiji, a nijesmo ulagali u gasni sektor", kazao je Descalzi.

Italija uvozi do 90 odsto gasa, a do početka sukoba u Ukrajini najveći snadbjevač bila je Rusija, koja je pokrivala 40 odsto italijanskih potreba za gasom.

Descalzi je dodao da je brza zamjena velikih količina gasa moguća zbog istorijskih veza Italije sa Egiptom, Angolom, Alžirom, Republikom Kongo, Mozambikom i Libijom. Alžir je krajem prošle godine postao najveći snabdjevač Italije gasom.

Italijanski ministar za životnu sredinu i energetsku bezbjednost, Gilberto Pichetto Fratin rekao je u aprilu da je zemlja prevazišla svoju zavisnost od ruskog gasa zahvaljujući rastu uvoza preko Transjadranskog gasovoda (TAP) i snabdjevanju iz Alžira i Libije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:55