Aleksandar Vučić / - RTS
29/09/2023 u 20:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Vlade Njemačke poručili: Iritantno je kad Vučić krivce proglašava žrtvama

Na sjeveru Kosova, prema informacijama Vlade Kosova, 30 naoružanih i maskiranih osoba otvorilo je u nedjelju vatru na kosovsku policiju u selu nedaleko od granice sa Srbijom

Iz Njemačke vlade su pozvali Aleksandra Vučića da djeluje i učini sve da se situacija deeskalira.

- Nakon nedavne eskalacije nasilja na sjeveru Kosova, njemačka vlada je pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da djeluje. Mora biti svjestan svoje odgovornosti za mir u regiji i učiniti sve da deeskalira - rekao je u petak portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Dodao je da to što Vlada Srbije organizuje dan žalosti za ubijene ne doprinosi deeskalaciji i da Srbija treba nedvosmisleno pozvati na odustajanje od nasilja. Takođe, prema njegovim riječima, potrebno je razjasniti porijeklo velikog broja pronađenog oružja.

- Iritantno je gledati kako predsjednik Srbije krivce proglašava žrtvama - rekao je.

Na sjeveru Kosova, prema informacijama Vlade Kosova, 30 naoružanih i maskiranih osoba otvorilo je u nedjelju vatru na kosovsku policiju u selu nedaleko od granice sa Srbijom. Zatim su zauzeli srpski pravoslavni manastir. Policajac i tri napadača ubijeni su tokom razmjene vatre, navodi policija, prenosi Kliks.ba.

Kosovski premijer Albin Kurti govorio je o terorističkom napadu koji su izveli kriminalci podstaknuti iz Srbije. Srbija i Vučić odbacili su optužbe.

U međuvremenu je bivši potpredsjednik Srpske stranke na Kosovu Milan Radoičić preko advokata priznao da je organizovao napad. Zbog toga je podnio ostavku na mjesto unutar stranke. Kako se navodi u saopštenju, o tome nisu obaviješteni ni srbijanski ni vrh kosovskih Srba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 20:38