/ foto: srđa boljević
16/02/2023 u 20:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izabrana nova Vlada Moldavije

Poslanici koji predstavljaju opozicione socijaliste i komuniste demonstrirali su protiv nove vlade i uzvikivali "sramota" i "očekivano", prenosi Radio Slobodna Evropa

 Nova prozapadna Vlada Moldavije na čelu sa premijerom Dorinom Rečeanom položila je zakletvu danas, nakon što je dobila podršku 62 poslanika vladajuće Stranke akcije i solidarnosti u parlamentu koji ima 101 mjesto. Glasanje je održano manje od sedmicu nakon što je Rečeana predložila predsjednica Moldavije Maja Sandu da zamijeni Nataliju Gavrilitu, čija je vlada podnijela ostavku poslije 18 mjeseci na funkciji.

Poslanici koji predstavljaju opozicione socijaliste i komuniste demonstrirali su protiv nove vlade i uzvikivali "sramota" i "očekivano", prenosi Radio Slobodna Evropa. Partija Shor bojkotovala je sjednicu.

Većina u parlamentu je, takođe, odobrila program nove vlade, nazvan "prosperitetna, bezbjedna, evropska Moldavija" u cilju oživljavanja privrede i nastavka kursa ka Evropskoj uniji (EU). Među ciljevima nove vlade su otvaranje pregovora o pristupanju EU, osiguranje reda u državnim institucijama, pospješivanje ekonomskog razvoja, nastavak reforme pravosuđa i ubrzanje borbe protiv korupcije.

"Još jedan prioritet su mir i stabilnost. Živimo u turbulentnim vremenima, kao nikada do sada, i zajedno se moramo suočiti sa tim izazovima", rekao je Rečean.

On je poručio da moraju ulagati u tehničke i ljudske odbrambene kapacitete. U vladinom programu se ističe da Moldavci "žele da žive u bezbjednom svijetu gdje se poštuju međunarodni ugovori, problemi između zemalja rješavaju dijalogom i postoji poštovanje prema malim državama".

Rečean je bio ministar unutrašnjih poslova od 2012. do 2015. godine. Prije imenovanja za premijera, bio je savjetnik Sandu za odbranu i bezbjednost. Sandu je više puta optuživala Rusiju da pokušava da destabilizuje Moldaviju.

Ranije ove sedmice govorila je o navodnoj ruskoj zavjeri za koju je rekla da je opisana u dokumentima koje je dobila od ukrajinskih obavještajnih službi. Zavjera je navodno imala za cilj da svrgne rukovodstvo zemlje, spriječi pridruživanje Moldavije EU i to iskoristi u ratu protiv Ukrajine.

Rusija je negirala da planira da destabilizuje Moldaviju, nazvavši te tvrdnje "potpuno neosnovanim i nepotkrijepljenim". Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid kazala je da su Sjedinjene Američke Države duboko zabrinute zbog izvještaja o zavjeri i da snažno podržavaju Sandu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:19