/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
19/10/2021 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Извјештај ЕК: Неслагања успорила реформе у ЦГ, узаврели односи погоршали политичке подјеле

Констатује се да је број предмета организованог криминала који су истражени и процесуирани наставио је да расте, а број предмета о којима је пресуђено на судовима се скоро утростручио

Тензије и неповјерење међу политичким актерима обиљежили су извјештајни период који се односи на политичке критеријуме, наводи се у Извјештају о напретку за Црну Гору у који је Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ) имала увид, преноси портал РТЦГ.

-Дубока поларизација између нове владајуће већине и опозиције трајала је током 2020. године и појачала се у постизборном периоду. Узаврели односи и неповјерење подстакли су честе ескалације и додатно погоршали политичке подјеле, укључујући и унутар владајуће већине- наводи се у документу.

Истиче се да су неслагања између извршне и законодавне власти успорилa реформски рад.

Када је ријеч о изборној реформи, извјештај консатује да је напредак био спор због почетних одлагања и периодичних бојкота.

-Парламент је разријешио предсједника Државне изборне комисије (ДИК) у јуну 2021, именовање новог предсједника још се чека у парламенту. Потребни су континуирани напори за повећање професионализма, транспарентности и одговорности ДИК-а- наводи се у документу у који је ТВЦГ имала увид.

Обезбиједити вјеродностојан одговор на "аферу Коверта"

Даље се наводи да упркос међустраначком договору да се сви локални избори одрже истог дана, правни оквир и даље предвиђа њихово поступно спровођење, што доводи до скоро сталне предизборне кампање на националном и локалном нивоу.

Остаје да се обезбиједи вјеродостојан, независан и ефикасан институционални одговор на такозвану "аферу коверта".

Извјештај наглашава и да је недостатак конструктивног ангажовања свих парламентарних актера спријечио смислен политички дијалог, додатно поларизујући политички пејзаж.

Владајућа већина је, како се додаје, често иницирала или доносила законе по убрзаној процедури, без неопходних јавних консултација и без одговарајућег узимања у обзир услова за приступање ЕУ.

Наводи се да је састав садашњег парламента "без преседана" у историји Црне Горе.

-Парламент до сада није могао осигурати потребну 2/3 већину за важна именовања судија, па су кључне функције правосудног система и даље попуњене на основу вршилаца дужности-између осталог се примјећује и извјештају.

Преговарачка структура ослабљена

Каже се и да је преговарачка структура значајно ослабљена оставком или разрешењем 110 њених чланова, укључујући 16 преговарача за поглавља и 24 шефа радних група, док нека кључна министарства "нијесу показала довољно посвећености и конструктивног ангажмана у процесу приступања ЕУ под својим новим руководством“.

Нема напретка у области правосуђа

Црна Гора је и даље умјерено спремна за примјену правних тековина ЕУ и европских стандарда у области правосуђа и основних права и уопштено је постигла ограничен напредак, са ограниченим резултатима у погледу одговорности.

Међутим, истиче се да није постигнут напредак у области правосуђа, а имплементација кључних правосудних реформи стагнира.

-Одлучна политичка посвећеност потребна за деблокирање важних сегмената тих реформи још је неиспуњена, а бројна именовања у правосуђу су на чекању у Парламенту због немогућности осигурања квалификоване већине- каже се у документу.

Капацитети за рјешавање кријумчарења дувана и прања новца нијесу на очекиваном нивоу

Извјештај наводи да је Црна Гора умјерено припремљена у борби против организованог криминала.

Констатује се да је број предмета организованог криминала који су истражени и процесуирани наставио је да расте, а број предмета о којима је пресуђено на судовима се скоро утростручио.

Међународна полицијска сарадња је добро успостављена и наставља да даје резултате, са незапамћеним запљенама дрога у иностранству.

Међутим, капацитети за рјешавање кријумчарења дувана и прања новца још нијесу на очекиваном нивоу. Каже се да Црна Гора још мора ријешити неке системске недостатке у свом систему кривичног правосуђа, укључујући и начин на који се предмети организованог криминала рјешавају на судовима.

Корупција распрострањена у многим областима

У документу се истиче да упркос проактивнијем приступу Агенције за борбу против корупције, корупција је и даље распрострањена у многим областима и изазива забринутост.

-Постоји потреба за снажном политичком вољом за ефикасно рјешавање овог питања, као и снажним одговором кривичног правосуђа на корупцију на високом нивоу- истакнуто је у документу.

Што се тиче основних права, Црна Гора је наставила да испуњава обавезе из међународних инструмената и закона о људским правима, али и даље постоје изазови у осигуравању ефикасне примјене националног законодавства о људским правима. Остварен је ограничен напредак у области слободе изражавања.

Оганичен напредак у слободи изражавања

Извјештај о напртеку констатује да је било неких нових помака у истрази о убиству истраживачког новинара 2018. године, али остаје да се осигура потпуно и ефикасно судско праћење овог случаја и других важних старих случајева.

Истиче се да су потребни су додатни напори да се ограниче ефекти дезинформација и интернетског узнемиравања и говора мржње, уз осигурање да такве мјере не ограничавају несразмјерно слободу изражавања.

Констатује се да је парламент именовао нови Савјет РТЦГ у јуну 2021. године без широке подршке међу странкама, те да је након те промјене и накнадних промјена руководства РТЦГ, јавни сервис је почео приказивати политички разноликије садржаје.

-Медијска сцена је и даље високо поларизована, често обиљежена политички пристрасним и неуравнотеженим извјештавањем, укључујући велико учешће страних медија из региона, што је било посебно запажено током изборних периода. Механизми саморегулације су и даље слаби-оцијењено је у документу.

(ТВЦГ, преноси портал РТЦГ)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

03. decembar 2021 06:10