/ - РТС
18/01/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jahači u Španiji skokom kroz vatru skidali grijehe

Na festivalu "Las Luminarias", jahači i konji u San Bartolome de Pinaresu, malom mjestu u centralnoj Španiji, skakali su kroz vatru, kako bi se, prema vjerovanju, očistili od grijeha

Radi se o tradiciji dugoj 400 godina, a konji preskaču vatru i na taj način štite od zlih duhova i bolesti.

Ovaj događaj u San Bartolome de Pinaresu, udaljenom 100 kilometara od Madrida, i ove godine je okupio veliki broj ljudi.

San Bartolome de Pinares, sa oko 600 stanovnika, zbog ove tradicije, postao je jako popularno mjesto ne samo za domaće, nego i strane turiste, koji dolaze da prisustvuju događaju.

Konji vjekovima, u spomen na svetog Antuna, prolaze kroz veliku vatru, što izaziva oštre kritike zaštitnika životinja. Različita udruženja za zaštitu konja pokretala su kampanju za zabranu ove tradicije.

Vjerujući da dim pročišćava konje od zlih duhova i osigurava zdravu godinu, seljani su na vatru stavljali zelene grane drveća kako bi se stvorilo što više dima.

Udruženja za prava životinja u Španiji ponovila su svoj zahtjev da se umjesto vatre koristi samo dim, s obrazloženjem da ove godine, kao i svake, stradaju konji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:21