Јанез Јанша / - интернет
17/06/2021 u 17:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jанша слиjеди Трампову тактику, Твитер и критика медиjа као оруђе

Амерички лист jе навео да Jанша попут Трампа користи Твитер као политичко оруђе због чега га критичари називаjу „Маршал Твито

Словеначки премиjер Jанез Jанша, чиjа земља од 1. jула предсjедава Европском униjом (ЕУ), слиjеди тактику, за коjу су медиjи написали да jе користио bivši američki predsjednik Donald Tramp, a to su upotreba Tвитера kao političko oruđe i kritika medija, piše New York Times.

Jанша не би изазвао неку забринутост ван границе своjе земље од око два милиона становника, али jе недавно шест европских група за слободу медиjа његово дjеловање описало као „тактику у Трамповом стилу“.

Те групе сада будно ослушкуjу и траже знакове коjи би указали шта да очекуjу од Jанше, чиjи су ставови уско повезани са нелибералним владама у Мађарскоj и Пољскоj. Те двиjе земље су оптужене за подривање критичких медиjа и за промовисање коjекаквих теориjа завjере, навео jе амерички лист.

Аналитичари оцjењуjу да се Словениjа, коjа ће до краjа децембра бити на мjесту предсjедаваjуће Евопске униjе, неће бавити улагањем напора да вође као што jе мађарски премиjер Виктор Орбан, поштуjу слободу медиjа и друге принципе.

New York Times jе подсјетио и на критике Jанше упућене путем Твитера пошто jе Савjет Европе обjавио извjештаj у коjем се осуђуjе „токсично и неприjатељско окружење“ за словеначке новинаре и „запањуjуће погоршање слободе медиjа“.

Jанша jе тада извjештаj на Твитеру означио као „лажну виjест“ (факе неwс), термин коjи jе често користио Трамп.

Амерички лист jе навео да Jанша попут Трампа користи Твитер као политичко оруђе због чега га критичари називаjу „Маршал Твито“ као алузиjа на маршала Jосипа Броза Тита, коjег jе лист означио као „дугогодишњег диктатора Jугославиjе“.

New York Timeс jе такође подсjетио да jе Jанша стао на Трампову страну пошто су друштвене мреже уклониле налоге бившег америчког предсjедника. Тако jе словеначки премиjер одмах послиjе предсjедничких избора у САД навео да jе jасно да jе Америка изабрала Трампа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:46