/ Словеначки премијер Јанез Јанша
06/07/2021 u 18:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jанша: Словениjа намjерава да поново покрене питање проширења ЕУ

Урсула фон дер Лаjен изразила jе увjерење да ће самит ЕУ са Западним Балканом у октобру послати важну поруку дотичним земљама

Словеначки премиjер Jанез Jанша изjавио jе у Стразбуру да његова земља током шестомjесечног предсjедавања Европском униjом  намjерава да поново покрене питање проширења Униjе на самиту са Западним Балканом предвиђеног у октобру.

- Словениjа из сопственог искуства зна колико jе важна европска перспектива када jе риjеч о спровођењу реформи у оквиру приступних преговора - рекао jе Jанша у Европском парламенту представљаjући приоритете шестомjесечног предсједавања ЕУ.

Словеначки премиjер jе рекао да jе циљ „пробудити окрепљену европску перспективу за Западни Балкан“ и додао да jе то обећање дато на самиту у Солуну 2003. године.

- Ако то учинимо, показаћемо да смо стратешки играч. Ако нисмо у могуцћности да то учинимо, ако не направимо корак наприjед на Западном Балкану, онда цће те кораке предузети неко други, ко има различите интересе и вриjедности - упозорио jе он.

Предсjедница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен изразила jе увjерење да ће самит ЕУ са Западним Балканом у октобру послати „важну поруку дотичним земљама“.

- Порука jе да су они кључни стратешки партнери за ЕУ - рекла jе она и додала да jе то питање кредибилитета, jер ЕУ треба да испуни дато обећање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:36