/ YOUTUBE ILUSTRACIJA
18/08/2022 u 15:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Julska inflacija u EU 9,8 odsto

Rast inflacije u Evropskoj uniji dostigao je u julu 9,8 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na junskih 9,6 odsto, objavio je Eurostat

Rast inflacije u Evropskoj uniji (EU) dostigao je u julu 9,8 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na junskih 9,6 odsto, objavio je Eurostat. Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su u julu porasle 0,2 odsto.

Prema podacima Eurostata, međugodišnja inflacija u eurozoni ubrzala se sa junskog nivoa od 8,6 odsto na 8,9 odsto u julu, što je njen najviši nivo od uvođenja eura 1999. godine, prenosi MINA biznis.

Visoku stopu rasta u 19-očlanom bloku, od 5,1 posto na godišnjem nivou, zabilježila je u julu i bazna inflacija iz koje su izuzete promenljive komponente, kao što cijene energije i hrane.

Cijene u sektoru usluga, koji učestvuje više od dvije trećine u bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone, porasle su u julu 3,7 odsto međugodišnje, a industrijska roba je bila 4,5 odsto skuplja nego godinu ranije.

Najviše godišnje stope inflacije među zemljama članicama EU zabilježene su prošlog mjeseca u Estoniji 23,2 odsto, Letoniji 21,3 odsto i Litvaniji 20,9 odsto, a najniže u Francuskoj i na Malti, po 6,8 odsto, kao i u Finskoj osam odsto.

U odnosu na jun, međugodišnja inflacija je pala u šest država EU, u tri je ostala stabilna, dok je u 18 zemalja porasla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:34