Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
17/12/2022 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kablom ispod Crnog mora struja i do Zapadnog Balkana

Evropska unija je uspjela da nadoknadi smanjenje ruskog gasa, kazala je Fon der Lajen

Sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske o strateškom partnerstvu u oblasti razvoja energetike i transporta povezaće dvije obale Crnog mora i mogao bi da transportuje električnu energiju do Moldavije, Zapadnog Balkana i Ukrajine, rekla je u Bukureštu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, javlja Portal RTCG.

Lideri Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su u Bukureštu sporazum o transportu čiste energije putem podvodnog električnog kabla u Crnom moru iz Azerbejdžana za Evropu, prenosi agencija Ađerpres.

- S obzirom na trenutni bezbjednosni kontekst koji obilježava ruski napad na Ukrajinu, treba da uspostavimo bolju saradnju i pokažemo više solidarnosti za ublažavanje zajedničkih problema, rekao je rumunski predsjednik Klaus Johanis na sastanku kojem je prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova je tom prilikom istakla da je strategija EU da napusti ruska fosilna goriva i da se okrene ka čistim izvorima energije sa pouzdanim energetskim partnerima.

- Evropska unija je uspjela da nadoknadi smanjenje ruskog gasa, kazala je Fon der Lajen.

Dodala je: "Ne govorimo samo o upravljanju novom geopolitičkom situacijom. Radi se o stvaranju budućnosti za nas u smislu čistih, dostupnih i sigurnih izvora energije, a to su oblici obnovljive energije".

Ona je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku tom projektu kada bude sačinjena studija izvodljivosti.

Predsjednica EK je rekla da će ovaj projekat povezati dvije obale Crnog mora i dalje sa regionom Kaspijskog mora, kako digitalno, tako i energetski, kao i da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti.

- Ovaj projekat bi mogao da donese značajne koristi Gruziji. To bi moglo da pretvori zemlju u čvorište električne energije i da je integriše u tržište električne energije EU. Kabl ispod Crnog mora mogao bi da prenosi struju do naših susjeda u Moldaviji i na Zapadnom Balkanu i naravno do Ukrajine. To će pomoći u obnovi ukrajinskog energetskog sistema i obnovi zemlje, naglasila je predsjednica Evropske komisije.

Sporazumom je predviđeno da električni kabl dužine 1.100 kilometara i snage od 1.000 megavata prolazi ispod Crnog mora, od Azerbejdžana do Rumunije, kao dio napora EU da nadomjesti energiju koju je dobijala iz Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:49