фото: Принт скрин / - фото: Принт скрин
23/11/2021 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постоје двије верзије: Како је дошло до трагедије у Бугарској

Једно од главних питања је да ли је пожар прво избио у унутрашњости, или, пак, спољашности аутобуса, сматра замјеник бугарског главног тужиоца Борислав Сафафов

Последице стравичне несреће која се догодила у Бугарској полако се санирају, али жал за 46 људи који су настрадали не јењава. Многе породице и даље не знају какво је стање њихових најближих, а званичници нису саопштили информацију која све интересује - како је дошло до пожара у аутобусу који је однио неколико десетина живота, пише Нова С.

Према информацијама којима јавност тренутно располаже, постоје двије могућности које објашњавају несрећу која се догодила на ауто-путу у Бугарској. Оно што знамо је да се ради о аутобусу компаније „Беса транс“, која није жељела да коментарише случај, већ је све препустила истражном тиму који је формиран у Бугарској. Возач који је управљао аутобусом налази се на списку жртава, а информације о његовом стању прије несреће нису познате.

Једно од главних питања је да ли је пожар прво избио у унутрашњости, или, пак, спољашности аутобуса, сматра замјеник бугарског главног тужиоца Борислав Сафафов.

{youtube}{/youtube}

 - Поставља се питање да ли је експлозија настала унутар аутобуса или споља, након што је ударила у тротоаре. Четири аутобуса из групе су се кретала на удаљености од 15-20 минута -  рекао је Сарафов за бугарске медије.

Власник туристичког предузећа „Беса транс“ у телефонском разговору  изразио је саучешће свим члановима породица које су изгубиле своје најближе, али није упознат са узроком несреће.

 - Не знам како се ово десило. На лицу мјеста сам од три сата ујутро да бих добио информације од бугарских институција, али за сада су узроци још увијек непознати, рекао је он.

(ВИДЕО) Бугарска: Запалио са аутобус из Сјеверне Македоније, 46 жртава

Да ли је возач заспао?

Као једна од могућности помиње се умор возача, који је можда заспао у току вожње. Према овом сценарију, он је изгубио контролу над аутобусом, након чега је он ударио у оближњу банкину и запалио се због последица удара.

Васко Пиргов, секретар Регионалног савета за безбједност, каже да је највећи дио кривице управо на возачу аутобуса смрти.

- Призор је ужасан. Преживјели су искакали кроз аутобус кроз задње десно стакло- рекао је Пиргов.

Он сматра да је возач изгорелог аутобуса возио неприлагођеном брзином, већом од 100 километара на час и да се кретао десном траком.

- Аутобус је ударио предњом гумом у знак. Површина пута је била савршена, није могао да проклиза. Нема трагова кочења. Пожар је избио у систему за гријање. Пут је био преплављен нафтом, рекао је Пиргов.

Љубомир Јовески, јавни тужилац Сјеверне Македоније рекао да су све опције отворене. Сарадња са бугарским институцијама постоји и она ће довести до епилога.

Аутобус са грешком

Агенција „Беса транс“ из Сјеверне Македоније власник је аутобуса у ком је страдало најмање 46 особа у несрећи у Бугарској.

Три аутобуса која су такође била дио колоне вратила су се за Скопље. Очекује се да ће представник компаније дати изјаву и о узроку несреће.

Македонски полицајци ушли су у склопу истраге у просторије аутопревозника „Беса транс“, али није саопштено да ли је дошло до нових открића у овом случају.

Аутобус је, према ријечима, Борислава Сафарова, директора Истражне службе Бугарске, био стар само три године.

Анализе ће трајати неколико дана

Сафаров је додао да због лошег стања у коме се тијела налазе неће бити могуће одмах саопштити тачне идентитете жртава. ДНК анализа потрајаће неколико дана, упозорио је Сафаров.

- Бугарска очекује да Сјеверна Македонија пошаље биолошки материјал од рођака погинулих, како би идентификација била могућа - рекао је он.

Подсјетимо, несрећа се догодила у раним јурарњим сатима, када се аутобус сјеверномакедонских таблица запалио на ауто-путу, при чему је 46 особа погинуло. Седам повријеђених налазе се у болници и у стабилном су стању, а међу њима је и држављанин Србије из Прешева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:06