/ - FOTO: EPA/EFE
25/11/2022 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kardinal optužen za pronevjeru tražio od pape da potvrdi da je odobrio transakcije

Tokom telefonskog razgovora Beki traži od pape da potvrdi da je odobrio isplate koje je kardinal izvršio savjetnici za bezbjednost Sesiliji Maronji

Papa Franja tajno je snimljen tokom telefonskog razgovora s kardinalom Đovanijem Anđelom Beku tokom kojeg kardinal traži od pape da potvrdi da je odobrio plaćanja za pomoć u oslobađanju otete časne sestre u Africi, navodi se na vatikanskom sudu, prenosi Si-En-En.

Snimak je napravila treća osoba, koja se nalazila u sobi s kardinalom Đovanijem tokom telefonskog razgovora koji je održan 24. jula 2021.

Poziv se dogodio tri dana prije početka suđenja u Vatikanu u kojem je kardinal optužen za pronevjeru, a samo 10 dana nakon što je papa Franjo otpušten iz bolnice zbog operacije crijeva.

Tokom telefonskog razgovora Beki traži od pape da potvrdi da je odobrio isplate koje je kardinal izvršio savjetnici za bezbjednost Sesiliji Maronji, koja je takođe optužena za pronevjeru, da zauzvrat plati britanskoj kompaniji "Inkerman Group" kako bi se osiguralo oslobađanje časne sestre koju su oteli islamski militanti u Maliju 2017, stoji u transkriptu.

Prema transkriptu, papa mu je tokom poziva rekao da se nejasno sjeća toga i traži od kardinala da napiše ono što bi želio da se potvrdi. Plaćeni iznosi, prema kardinalu,  iznosili su - 350.000 eura britanskoj kompaniji i 500.000 eura otkupnine za časnu sestru.

Novinarima nije bilo dopušteno da čuju snimak, ali je transkript italijanske finansijske policije naknadno objavila italijanska novinska agencija Adnkronos. Trojica advokata na suđenju takođe su kasnije prisutnim vatikanskim novinarima potvrdili sadržaj razgovora. 

Kardinal, kojem je papa 2020. oduzeo većinu kardinalskih prava, uvijek je tvrdio da su sve finansijske transakcije koje je napravio bile u potpunosti odobrene od njegovih nadređenih, uključujući papu Franju.

Kardinal Đovani Anđelo Beku i Sesilija Maronja izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice na suđenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:32