/ - FOTO TWITTER
10/01/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Казахстан: Током немира ухапшено 8.000 људи

Власти су за насиље окривиле „екстремисте“ и „терористе“ од којих су неки, како тврде, странци

Казахстанске снаге безбједности су до данас укупно 7.939 особа због прошлоседмичних немира који су се претворили у најгоре насиље у постсовјетској хисторији те средњоазијске земље, јавља Ројтерс позивајући се на саопћење Министарства унутрашњих послова.

Мирни протести против поскупљења горива прерасли у насиље, а владине зграде биле су накратко окупиране, а у неколико градова и запаљене, пише Аваз.

Власти су за насиље окривиле „екстремисте“ и „терористе“ од којих су неки, како тврде, странци.

Бивши челник Одбора за националну сигурност Карим Масимов притворен је прошле седмице под сумњом за издају, неколико дана након што га је председник Касим-Жомарт Токајев смијенио.

Токајев је разријешио и чланове свог кабинета и издао наредбу да се пуца без упозорења како би окончао немире и прогласио ванредно стање. Он је од војног блока предвођеног Русијом затражио да пошаље војнике, за које влада каже да су распоређени да чувају стратешке објекте.

Током сукоба су, према извјештајима руских и државних медија, убијене 164 особе, али здравствене и полицијске власти нису потврдиле тај број. Војни савез предвођен Русијом планира у понедјељак разговарати о ситуацији у Казахстану након немира у тој средњоазијској држави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:21