foto: Unsplash / - FOTO: UNSPLASH
22/09/2023 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski električni automobili jeftiniji 20 odsto od evropskih

Evropska komisija inače smatra da jeftiniji kineski električni automobili preplavljuju evropsko tržište, a cijene se drže niskim zbog značajnih državnih subvencija

Cijene električnih vozila proizvedenih u Kini oko 20 odsto niže od onih proizvedenih u EU. Ipak, EU je veoma daleko od uvođenja novih tarifa za uvoz kineskih električnih vozila, iako je u toku istraga o subvencijama koje za njihovu proizvodnju daje vlada u Pekingu.

Udio električnih automobila proizvedenih u Kini, a prodatih u Evropi porastao je 2023. na osam odsto, a do 2025. mogao bi da dostigne 15 odsto, ocjenjuje EU administraicja, prenosi "CNBC".

EU je istragu o tom subvencijama, pokrenula nedavno.

"Veoma smo daleko od nametanja uvoznih dažbina za kineska vozila, jer istrage, moraju da se sprovedu pravilno", rekao je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije, izvršnog ogranka EU.

Evropska komisija inače smatra da jeftiniji kineski električni automobili preplavljuju evropsko tržište, a cijene se drže niskim zbog značajnih državnih subvencija.

EU se sve više fokusira na stanje tržišta električnih vozila uoči isteka roka za zabranu prodaje novih dizel vozila do 2035. godine.

Kina će, sa druge strane, kako se navodi, posvetiti veliku pažnju protekcionističkim tendencijama EU i naknadnim akcijama i čvrsto štititi legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Komisija je saopštila da bi istraga protiv subvencija mogla da traje do 13 mjeseci. Takođe je rečeno da privremene mjere moraju biti uvedene najkasnije u roku od devet mjeseci, nakon čega slijede četiri mjeseca za izricanje konačnih mjera, ako su one zakonski opravdane.

"Ali u međuvremenu, jasno je da moramo da udvostručimo naše napore kako bismo osigurali da naša automobilska industrija ostane veoma konkurentna. U Evropi proizvode najbolji, najbezbjedniji i najčistiji automobili“, rekao je Šefčovič.

EU već ima carinu od 10 odsto na sve uvezene automobile, Sjedinjene Države, još veću od 27.5 odsto, prenosi "Nova Ekonomija".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 19:24