/ - ФОТО: UNSPLASH
03/06/2022 u 12:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевски: Неотварање преговора са Сјеверном Македонијом биће пораз ЕУ

У интервјуу једној скопској телевизији он је истакао да нема одступања од циља – чланства Северне Македоније у ЕУ као стратешког опредељења, јер је то опредељење већинског дјела становништва

Премијер Македоније Димитар Ковачевски сматра  да неотварање преговора са ЕУ неће бити пораз његове земље, вецћ пораз ЕУ, преноси N1.

-То је пораз за ЕУ. Мислим да је то зато што ће неотварање преговора значити смањење релевантности ЕУ. Значиће пораст евроскептицизма, значиће смањење посвећености самих грађана том процесу. Не заборавимо да смо поднели низ жртава, низ тешких одлука да бисмо остварили тај циљ-рекао је Ковачевски.

У интервјуу једној скопској телевизији он је истакао да нема одступања од циља – чланства Северне Македоније у ЕУ као стратешког опредељења, јер је то опредељење већинског дјела становништва.

Додао је да остаје рационално оптимиста и посвећен да се тај циљ државе и грађана постигне.

Почетак приступних преговора Сјеверне Македоније са ЕУ је крајем 2020. блокирала Бугарска и поред безусловне препоруке Европске комисије, тражећи да се решавање билатарних спорова унесе у Преговарачки оквир.

Ковачевски је поновио да са аспекта геополитичког момента који се дешава у Европи, посебно са ратом у Украјини, проширење ЕУ на Западни Балкан није само политичко и економско, већ и безбједносно питање.

-Посебно због чињенице да да су замрзнути конфликти и отворена питања, интереси трећих страна које немају интерес да се овај регион интегрише у ЕУ- рекао је премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:24