Kraljica Danske - Margareta II / - TWITTER
11/09/2022 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kraljica Danske Margareta II preuzela Elizabetinu titulu najdugovječnijeg evropskog monarha

Došla je na vlast 1972. i postala naslednica 1953. - kada je njen otac, Frederik IKS od Danske, bio kralj - nakon što je ustavna reforma u zemlji omogućila ženama da preuzmu tron

Osamdesetdvogodišnja kraljica Danske - Margareta II - nedavnom smrću kraljice Elizabete II preuzela je titulu najdugovječnijeg evropskog monarha.

Kraljica Margaret poznata je po svom umjetničkom talentu, strastvenom pušenju i sivoj punđi, i drugi je najdugovječniji monarh u istoriji Danske. Nakon smrti Elizabete II, sada je postala najdugovječniji evropski monarh.

Kraljica Margret II je hvaljena zbog okupljanja i modernizacije monarhije tokom svojih 50 godina na prestolu.

Došla je na vlast 1972. i postala nasljednica 1953. - kada je njen otac, Frederik IKS od Danske, bio kralj - nakon što je ustavna reforma u zemlji omogućila ženama da preuzmu tron.

Njen uspon na tron dogodio se u vrijeme kada je popularnost kraljevske porodice i monarhije blijedjela u Danskoj.

Jedan od vrhunaca njenih napora da modernizuje monarhiju bio je dozvoljavanje njena dva sina da se vjenčaju sa ljudima koji nemaju nikakve titule i kraljevska porijekla.

Sa smrću kraljice Elizabete II, danska kraljica je sada jedina žena monarh na svijetu. Takođe, Margaret je u znak poštovanja poslije smrti Elizabete Druge smanjila razmjere proslave svog zlatnog jubileja, planiranog za ovaj vikend.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:17