/ - FOTO: BOLONJA/X
02/12/2023 u 23:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivi toranj u Bolonji mogao bi da se sruši

Gradske vlasti počele su da grade pet metara visoku barijeru oko tornja iz 12. vijeka

Manje poznat, ali isto toliko nakrivljen, srednjevjekovni toranj Garisenda u Bolonji zatvoren je zbog straha da bi mogao da se sruši.

Gradske vlasti počele su da grade pet metara visoku barijeru oko tornja iz 12. vijeka, koji je trenutno nakrivljen za četiri stepena. Pomno praćenje ponašanja građevine utvrdilo je da dolazi do promjene pravca u kom naginje.

Situacija u kojoj se nalazi 47 metara visok toranj opisana je kao „veoma kritična“.

Toranj Garisenda je jedan od dva tornja koji dominiraju panoramom Bolonje. Drugi – toranj Asineli je dva puta viši i takođe je nakrivljen, ali ne toliko.

Oba tornja su izgrađena između 1109. i 1119. godine, ali je visina Garisende smanjena u 14. vijeku jer je već tada počeo da se naginje. Toranj se pominje u Danteovoj Božanstvenoj komediji.

Toranj i okolina su zatvoreni u oktobru nakon što su senzori počeli da primjećuju promjene u nagibu, a inspekcije su pokazale propadanje materijala od kojih je izgrađen temelj.

Savjet grada je pokrenuo plan restauracije, a radovi su počeli na prvoj fazi da se toranj ponovo učini bezbjednim.

Barijera koja se gradi treba da spriječi nekontrolisan pad, ali i da zaštiti okolne građevine i ljude u slučaju pada. Osim nje, biće postavljene i metalne mreže oko tornja, poput onih koje štite od odrona.

Gradnja barijere biće završena početkom naredne godine, a toranj i trg ispod njega ostaće zatvoreni narednih godina dok traje restauracija.

Grad procjenjuje da će gradnja barijere koštati 4,3 miliona eura, a pokrenuta je i akcija prikupljanja novca za punu restauraciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 11:59