Dmitro Kuleba / - FOTO: EPA
07/03/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kuleba: Evropa mora da poveća proizvodnju naoružanja ako želi mir

Evropa mora da poveća proizvodnju naoružanja i da zabrani izvoz artiljerijske municije na druge kontinente ako želi da obnovi mir, poručio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je u autorskom tekstu za francuski Mond naveo da ukrajinska vojska, zbog nestašice artiljerijskih granata, nije u stanju da uništi rusku artiljeriju i zaštiti svoje vojnike, prenosi MINA.

Kuleba je zahvalio ukrajinskim saveznicima na odluci donijetoj na Pariskoj konferenciji 26. februara da se poveća kupovina municije od trećih zemalja, koja bi se slala Kijevu.

On je naglasio da to nije dovoljno i da su potrebne odlučne i sistematske odluke, prenosi Tanjug.

- Ukrajini je potrebno više artiljerijske municije i raketa dugog dometa kako bi odbila ruske napade i oslobodila svoju teritoriju. Potrebni su joj protivvazdušni odbrambeni sistem Patriot i drugi sistemi protivvazdušne odbrane kako bi zaštitila svoje gradove - naveo je Kuleba.

On je poručio partnerima Kijeva da ne smiju da dozvole da budu vođeni strahom.

Komenatrišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o potencijalnom slanju evropskih trupa u Ukrajinu, Kuleba je naveo da će se zapadni vojnici, ukoliko dođu u Ukrajinu, suočiti sa istim akutnim nedostatkom municije, kao i Ukrajinci.

On je istakao da brojne izjave o odbacivanju mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu predstavljaju „udar na evropsku bezbjednost”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:10