/ EPA-EFE -Aljbin Kurti
22/11/2022 u 19:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Neophodno ispraviti grešku Borelja na jučerašnjem sastanku

Kurti dodaje:"S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati one tablice iz vremena Miloševića“

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Prizrenu da je neophodno ispraviti grešku viskog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja koji je na jučerašnjim sastancima odustao od razgovora za sporazum između Kosova i Srbije i usredsredio se samo na registarske tablice. To prenosi Nova S.

-Nije vrijeme da se priča o daljim odlaganjima. Optimisti smo i vjerujem da je potrebno ispraviti Boreljovu grešku. Velika je greška napustiti razgovor o normalizaciji odnosa i da lideri razgovaraju i dogovaraju se o tablicama, za šta nismo odgovorni ni ja na Kosovu ni on (Vučić) u Beogradu- rekao je Kurti.

Kazao je da nije dovoljno dogovoriti se samo o registarskim tablicama i dodao da se tokom sastanka u ponedeljak saglasio da se suspenduje kazna za vozila sa srpskim registarskim tablicama za gradove na Kosovu kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa

-Od završetka poslednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog, odnosno predloga EU, rekavši da imamo sporazum o registarskim tablicama. Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023- kazao je on.

Kurti dodaje:"S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati one tablice iz vremena Miloševića“.

Rekao je da je optimista u pogledu rešenja u vezi sa registarskim tablicama u roku od 48 sati, ističući da američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer daje sve od sebe u razgovoru sa Briselom.

-Sada je SAD potrebno još 48 sati kako bi se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvorilo u dogovor. Daju sve od sebe. Mislim da nismo u vremenu kada treba da govorimo o novim odlaganjima, treba da govorimo o maksimalnom intenzitetu da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a ne da se ograničavamo na stvari kao što je je pitanje tablica- kazao je kosovski premijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:02