Емир Кустурица / - нтенрет
26/03/2022 u 12:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кустурица: Ако си на Косову, онда имаш право да се отцијепиш, а немаш ако си у Донбасу

У посљедњих двјеста година, примјећује Кустурица, имали смо 95 ратова у којима је „трениран хуманизам“ као дио нечега што генерише и рат и хуманизам

Спречавање ратова је изводљиво само на територијама које немају оно што се данас зове похлепа или што се зове одбрамбени рат. Ми данас присуствујемо рату који није почео у фебруару ове године, већ 2016. и у континуитету се води из Кијева, преко Азова и њихових војних формација, против отцијепљених дјелова, каже прослављени редитељ Емир Кустурица.

Оно што може да буде окидач за рат, појашњава Кустурица у разговору са главном уредницом Спутњика Србија Љубинком Милинчић, је тај неуједначени или изгубљени правни потпис под оним што се некад звало држава.

 - Ако ниси у НАТО пакту, гдје су ти границе практично виралне више него реалне, ти заправо можеш да будеш предмет онога што је заостало од међународног права, а то значи да ако си на Косову, онда имаш право да се отцепиш, а ако си у Донбасу, онда то право, наравно, немаш - навео је он.

У посљедњих двјеста година, примјећује Кустурица, имали смо 95 ратова у којима је „трениран хуманизам“ као дио нечега што генерише и рат и хуманизам.

 - Видјели смо да је пре неки дан један словеначки филозоф инспирисао украјинског доктора и рекао да треба да се кастрирају сви заробљени Руси и то се говори у сред те хуманистичке побуде у којој се стоји иза Украјинаца. Ја стојим иза сваког убијеног човека у том рату, али никада не бих својом маштом могао да дођем до закључка да заробљенике треба кастрирати. Таква идеја може да се роди у једном амбијенту који је апсолутно дехуманизован и дехристијанизован - истакао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:34