/ - FOTO: EPA
15/03/2023 u 19:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Evropski predlog za Kosovo bi Rusiji smanjio prostor za miješanje na Balkanu

Lajčak je ocijenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za cijeli region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Begrada i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi prihvatanje predloga EU o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova smanjilo prostor Rusiji za miješanje u događaje u regionu i stvaranje haosa, prenosi Danas.rs.

Poslije napada Rusije na Ukrajinu, stabilizacija Zapadnog Balkana je za EU važnija nego ikada, rekao je Lajčak tokom onlajn konferencije “Evropa i Rusija na Balkanskom frontu”, čiji je organizator Italijanski institut za međunarodne političke studije.

Lajčak je ocijenio da su odnosi Beograda i Prištine ključni problem za cijeli region, koji blokira normalizaciju Zapadnog Balkana, slobodu kretanja.

-Prihvatanje sporazuma bi predstavljalo pozitivnu poruku cijelom regionu- izjavio je Lajčak.

Navodeći da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti saglasili da nema potrebe za nove razgovore o tekstu sporazuma, Lajčak je konstatovao da sada treba utvrditi red predstojećih koraka, rokove i ko šta treba da radi.

Formirali smo anekse vezane za sprovođenje sporazuma.

-Poslije mojih razgovora u Prištini i Beogradu, priprema se nova verzija aneksa, o čemu će se u subotu razgovarati na Ohridu- rekao je Lajčak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:57