Сергеј Лавров / -Сергеј Лавров -FOTO YOUTUBE
19/03/2022 u 19:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров открио која питања сматра кључним у преговорима

Он је рекао да је Русија отворена за сарадњу са свим земљама, укључујући западне нације, али да неће бити прва која ће је понудити Западу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да се нада да ће се руска специјална операција у Украјини завршити потписивањем свеобухватних докумената, који покривају питања неутралног статуса Украјине, безбједности и закона о руском језику.

- Што се тиче украјинског унутрашњег дијалога, мислим да је на Украјинцима да о томе одлуче. Након што наша операција буде завршена, надам се да ће бити донети свеобухватни документи о питањима која сам поменуо - безбједност, неутрални статус Украјине са гаранцијама њене безбједности. И да се на цивилизован начин измијене законске основе које се тичу руског језика, руског образовања и руских масовних медија, као и закона који подстичу нацификацију земље и усвајање закона који то забрањује - казао је Лавров, преноси ТАС С.

Он је рекао да је Русија отворена за сарадњу са свим земљама, укључујући западне нације, али да неће бити прва која ће је понудити Западу.

Према његовим ријечима, САД шаљу своје дипломате по цијелом свијету и дају им инструкције да захтијевају прекид сарадње са Русијом, а у супротном им пријете санкцијама.

- Они то раде не само у малим земљама, већ такве ултиматуме и захтеве упућују Кини, Индији, Египту, Турској. Изгледа да су наше америчке колеге изгубиле осјећај реалности или пате од комплекса супериорности - казао је Лавров.

Подсјећамо, Лавров је већ напоменуо да је Русија била спремна да сарађује са Западом чак и у савезничком формату, али да, нажалост, то није успјело.

- Од када је предсједник /Русије Владимир/ Путин дошао на власт, од почетка двехиљадитих година, били смо отворени према Западу, били смо спремни да сарађујемо у различитим форматима, чак и у облицима за које је предсједник рекао да су блиски савезничким. Нажалост, није успјело - рекао је Лавров.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:49