Сергеј Лавров / - SHUTTERSTOCK
08/06/2022 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лавров у Анкари: Гарантујемо безбједност бродова са житарицама

Лавров је у уторак увече стигао у Анкару на разговоре о успостављању безбједносних коридора, да би се олакшао извоз житарица у Црном мору

Москва је "спремна" да гарантује безбједност бродова са житарицама који напуштају украјинске луке, уз сарадњу с Турском, рекао је у Анкари руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

 - Спремни смо да гарантујемо безбједност бродова који напуштају украјинске луке, у сарадњи са нашим турским колегама“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за медије са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Лавров је у уторак увече стигао у Анкару на разговоре о успостављању безбједносних коридора, да би се олакшао извоз житарица у Црном мору.

На захтјев Уједињених нација, Турска је понудила своју помоћ за пратњу конвоја из украјинских лука, упркос опасности од мина које су ту постављене због руске инвазије Украјине.

Чавушоглу је рекао да је план УН "разуман и остварљив" и да "Украјина и Русија треба да га прихвате".

Украјина је четврти светски извозник кукуруза и била је на путу да постане трећи свјетски извозник жита прије рата. Због рата, који је почео 24. фебруара, цене житарица су скочиле и пријете да изазову глад у земљама које зависе од те хране, посебно у Африци и на Блиском истоку.

Чавушоглу је такође оценио да је "легитимно" укидање санкција које се односе на руски извоз пољопривредних и неких других производа.

- Ако треба да отворимо украјинско међународно тржиште, мислимо да је легитимно уклонити препреке за руски извоз, рекао је Чавушоглу.

Он је конкретно навео извоз руских "житарица и ђубрива", који није погођен западним санкцијама према Москви, али је заправо спријечен због суспензије банкарских и финансијских трансакција са Русијом.

Непосредно прије рата, Кијев је извозио мјесечно 12 одсто жита, 15 одсто кукуруза и 50 одсто сунцокретовог уља на светском нивоу.

- У овом тренутку имамо блокирано између 20 и 25 милиона тона. На јесен то би могло да достигне између 70 и 75 милиона тона, упозорио је раније украјински предсједник Володимир Зеленски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:12