/ - РИА новости
03/04/2022 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Литванија у потпуности прекинула увоз гаса из Русије

Предсједник Литваније Гитанас Науседа објавио је оптимистичан твит на свом налогу и позвао друге европске нације да учине исто

Литванија је саопштила да је у потпуности прекинула увоз гаса из Русије и да је прва од 27 земаља Европске уније која се ослободила енергетске зависности од Москве.

То је саопштило литванско Министарство енергетике касно синоћ, додајући да је та мјера ступила на снагу почетком априла, пренио је АП.

Литванија је јуче смањила увоз руског гаса на нулу, што је корак који се сматра прекретницом у постизању енергетске независности тој у бившој совјетској републици од 2,8 милиона становника, саопштило је Министарство.

 - Ми смо прва земља ЕУ међу земљама које је снабдијевао Гаспром, која је стекла независност од руског гаса, а то је резултат вишегодишње кохерентне енергетске политике и правовремених инфраструктурних одлука - рекао је министар енергетике Даиниус Креивис.

Предсједник Литваније Гитанас Науседа објавио је оптимистичан твит на свом налогу и позвао друге европске нације да учине исто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:06