/ - FOTO: EPA
16/12/2022 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Nikada se nećemo okrenuti protiv Rusije

Istakao je kako je Bjelorusija nekada bila spremna nastaviti dalje kao dio Sovjetskog Saveza, ali je ipak postala nezavisna zemlja

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je poručio kako su suverenitet i nezavisnost Bjelorusije nepovredivi, ali je naglasio da se njegova zemlja neće nikada okrenuti protiv Rusije.

Tvrdi kako se strategija bliske saradnje s Rusijom pokazala ispravnom te dodaje da ugovor o uniji između Rusije i Bjelorusije iz 1997. ne krši suverenitet i nezavisnost te dvije zemlje.

-Vidim pokušaje da se uzburka situacija. I nakon ovih velikih pregovora (predstojeći razgovori predsjednika Bjelorusije i Rusije u Minsku 19. decembra) svi će reći da je gotovo: u Bjelorusiji više nema vlasti, Rusi već vode zemlju. Još jednom želim naglasiti da niko osim nas ne upravlja Bjelorusijom. To su naši zadaci pa tako i moji, po Ustavu. Mi ispunjavamo te zadatke- rekao je bjeloruski zvaničnik, prenosi novinska agencija Belta.

-Kada pregovori ne idu dobro, mnogi ljudi ovdje počnu šaputati da Rusija postavlja za nas neprihvatljive uslove koji se odnose na našu nezavinost i suverenitet. Želim reći potpuno otvoreno: uprkos svim poteškoćama, ako vođstvo Ruske Federacije želi graditi odnose sa suverenom i nezavisnom državom Bjelorusijom, ako nas Rusija doživljava kao suverenu i nezavisnu državu, spremni smo graditi takve odnose- dodao je Lukašenko, prenosi Index.hr.

Istakao je kako je Bjelorusija nekada bila spremna nastaviti dalje kao dio Sovjetskog Saveza, ali je ipak postala nezavisna zemlja.

-Bili smo spremni živjeti, služiti i raditi u jednoj državi koja se zvala Sovjetski Savez. Sve se događalo pred mojim očima. Ipak, nismo je mi uništili i znamo puno o razlozima i poreklu tog uništenja. Suverenitet i nezavisnost dobili smo sasvim neočekivano. Moramo ga sačuvati netaknutim jer bjeloruski narod to želi- kazao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:19