Viktor Orban / - EPA
22/11/2023 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska predstavila zakon o zaštiti suvereniteta: Nadzor za NVO, nema inostranog finansiranja partija

Namjeravanu „zaštitu suvereniteta“ kritičari premijera Viktora Orbana vide kao novu ofanzivu demonstracije sile

Mađarska vlada namjerava da kriminalizuje inostrano finansiranje političkih partija i da uspostavi nadzorno tijelo za nevladine organizacije, kao dio zakonodavnog paketa koji je podnijet u utorak uveče i izazvao zabrinutost.

Namjeravanu „zaštitu suvereniteta“ kritičari premijera Viktora Orbana vide kao novu ofanzivu demonstracije sile.

„Ovaj zakon zatvara vrata svakoj izbornoj prevari i predviđa sankcije do tri godine zatvora za svakoga ko koristi strana sredstva u kampanji“, rekao je Mate Kočis, šef poslaničke grupe vladine partije Fides na Facebooku.

Najavljen je i specijalizovani organ i da će biti upisan u Ustav sa zadatkom da „identifikuje i istražuje organizacije koje primaju novac iz inostranstva“ sa ciljem „uticanja na izbor birača“.

Ovim tekstom od 22 stranice koji je dostupan na sajtu Parlamenta, vlada pooštrava arsenal pred opštinske izbore i izbore za Evropski parlament u junu 2024.

U nacionalnim konsultacijama koje su pokrenute prošle nedjelje, Brisel i „razne organizacije“ su optuženi da „dijele milijarde eura“ opoziciji.

Uz to se na posterima cilja na predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i Aleksandra Soroša, nasljednika američkog milijardera Džordža Soroša – „Orbanovog arhineprijatelja“, zbog njegove finansijske podrške liberalnim ciljevima u svijetu.

„Nemojmo da igramo u njihovom ritmu“, piše na velikim posterima na ulicama Budimpešte.

Prema nekoliko zvaničnih izvještaja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti ubrzo poslije parlamentarnih izbora u aprilu 2022. godine, opoziciona koalicija je za svoju kampanju dobila više od tri milijarde forinti (oko osam miliona eura) od jedne nevladine organizacije u SAD.

Te optužbe su demantovale anti-Orbanove stranke, prema kojima su sredstva došla od mađarske dijaspore.

Premijer je 2017. godine već progurao zakon koji se odnosi na nevladine organizacije koje dobijaju strana sredstva, ali je morao da ga ukine na zahtjev EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 09:06