/ - FOTO: UNSPLASH - ERIC FENG AVAILABLE FOR HIRE, TENK - ILUSTRACIJA
22/12/2023 u 15:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska uvela u naoružanje najsavremenije njemačke tenkove Leopard

Od januara 2024. godine očekuje se da će na mjesečnom nivou u kasarnu 1. brigade mađarske vojske u mjestu Tata stizati po dva tenka iz Njemačke

Mađarska je postala korisnik najsavremenijih tenkova u regionu pošto su u naoružanje novoformirane 1. tenkovske brigade oružanih snaga te zemlje ovog mjeseca uvedeni novi Leopardi 2A7HU proizvedeni u Njemačkoj, javljaju agencije prenose mediji.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, do sada su Mađari imali dvije pješadijske brigade – 5. i 25. brigadu koja je januara ove godine preformirana u 1. tenkovsku i biće deklarisana jedinica za NATO i odbranu Mađarske.

U velikom ugovoru za modernizaciju iz decembra 2018. godine, Mađarska je od njemačke odbrambene industrije naručila 44 tenka Leopard 2A7HU čija je primopredaja u toku, pet tenkova za izvlačenje Visent 2HU i tri tenka nosača mosta Leguan 2HU, 24 samohodne haubice PzH 2000 kalibra 155 mm i 12 teških terenskih vozila.

Dio tog programa je i 12 tenkova Leopard 2A4HU koji su stigli u Mađarsku 2020. godine za potrebe obuke posada mađarske vojske koje su do sada služile na sovjetskim tenkovima T-72M1.

Mađarska vojska je u avgustu privremeno preuzela jedan uzorak konačne varijante tenka kakav je izabran za 1. brigadu i jedan Vinsent 2HU, a posle javnog prikaza vozila su vraćena fabrici na dorade.

Prvih pet tenkova u konačnoj konfiguraciji primljeno je 14. decembra a istovremeno je 1. brigada dobila i prve primjerke tenka za izvlačenje i tenka nosača mosta.

Od januara 2024. godine očekuje se da će na mjesečnom nivou u kasarnu 1. brigade mađarske vojske u mjestu Tata stizati po dva tenka iz Njemačke.

Sa ukupno 44 tenka biće popunjen 11. tenkovski bataljon koji je udarna jedinica 1. brigade. U njenom sastavu su i 1. bataljon sa ruskim točkašima BTR-80 i BTR-80A koji su uvedeni u naoružanje sredinom 90-tih godina prošlog vijeka.

U okviru procesa modernizacije kroz program „Zrinski 2026“ mađarska vojska je procijenila da nove tenkove i borbena vozila pešadije treba uvrstiti u namjensku jednicu visoke mobilnosti i vatrene moći zbog čega je formirana „teška“ brigada u garnizonu Tata koja će postati deklarisana jedinica za zadatke NATO i za odbranu Mađarske.

Kao i ostale jedinice mađarske vojske, nova 1. brigada dobila je počasno ime po generalu Đerđu Klapki koji je bio jedan od najvažnijih vojskovođa u ratu za nezavisnost 1848. i 1849. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:31