Фото: Твитер
15/06/2021 u 16:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мађарска: Због помињања хомосексуалност забрањују "Харија Потера"

У пракси то значи да образовни програми или рекламе који изражавају подршку сексуалним мањинама више неће бити допуштени

Посланици мађарског парламента усвојили су нацрт закона којим се забрањује размјена било каквог садржаја са малољетницима уколико указује или промовише хомосексуалност млађима од 18 година. Нацрт закона усвојен је са 157 гласова "за" и једним "против", пише портал Блиц.

Владајућа странка Фидеш има парламентарну већину, а посланици из странке крајње деснице Јобик су, такође, подржали регулативу. Све остале опозиционе партије бојкотовале су сједницу у знак протеста због дискриминације према ЛГБТ популацији.

Активисти ЛГБТ покрета у Мађарској и међународне организације оштро су критиковале нацрт закона и упоредили га са законом у Русији из 2013. године којим је забрањена "геј пропаганда". У пракси то значи да образовни програми или рекламе који изражавају подршку сексуалним мањинама више неће бити допуштени.

Исто тако ни књиге у којима се помиње хомосексуалност. Серије као што су "Пријатељи" и књиге и филмови попут "Бриџет Джоунс", "Харија Потера" и "Билија Елиота", у којима се говори о хомосексуалности, могли би такође да буду забрањени за малољетнике, упозоравају невладине организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:30