/ Фото: Архива
05/11/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Магдалена Андерсон биће прва жена на челу владе Шведске

Андерсон је тренутно министарка финансија и требаће јој потпора расцјепканог парламента за преузимање премијерске дужности

Магдалена Андерсон (54) постаће премијерка Шведске ако је не одбије већина заступника у парламенту, вјероватно касније током новембра.

Андерсон је тренутно министарка финансија и приближила се јуче премијерској позицији. Тако би постала прва жена на челу шведске владе, након што је владајућа Социјалдемократска странка изабрала за предсједницу.

Андерсон ће требати потпора расцјепканог парламента за преузимање премијерске дужности од Стефана Левена, који жели да се повуче пре парламентарних избора у септембру 2022. године.

Левенова мањинска влада једва се одржава од доласка на власт 2014. годин, па је долазак Андерсонове у палату Сагер, службену резиденцију премијера, несигуран.

Андерсон морају подржати Зелени, коалицијски партнер социјалдемократа, као и љевица и Центар који су ван владајуће коалиције, али углавном подржавају предлоге владе.

Сусједна Норвешка добила је прву премијерку прије 40 година. Многе у земљи љути чињеница да тај примјер није слиједила Шведска, која се сматра једном од најуспјешнијих на свијету када је по сриједи родна равноправност и која се хвали тиме да води "феминистичку", односно мирољубиву спољну политику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:24