Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
28/05/2022 u 10:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Француска ће дијелити бонове за храну најсиромашнијим грађанима

Претпоставља се да ће ове чекове да дијеле социјалне службе које већ дају дјечје додатке и надокадну за незапослене. Бон би могао да има вриједност од 30 до 60 еура

Инфлацију насталу прехрамбеном кризом усљед рата у Украјини Француска ће покушати да ублажи и дијељењем ваучера за храну најсиромашнијима.

С овом идејом изашао је недавно предсједник Емануел Макрон, а сада је то, као један од својих програма за брзу реализацију, истакла влада нове премијерке Елизабет Борн, одмах послије парламентарних избора који ће бити одржани 12. и 19. јуна. То је, уједно, и добар магнет у предизборној кампањи, јер многи данас уистину кубуре са новцем за најосновније потрепштине.

Француска не мучи муку с храном и празним рафовима као неке чланице ЕУ, али зато цијене грабе без кочница. Највећи је произвођач житарица у ЕУ, на девет милиона хектара. Убире око 70 милиона тона, од чега половина иде у извоз, што Француску чини једном од највећих свјетских извозника.

Тако је у актуелној ситуацији одлучено да се ван ЕУ извезе 800.000 тона житарица више него прошле године, да би се помогло другима у невољи изазваној ратом у Украјини.

У Француској истичу да имају довољно резерви пшенице, кукуруза, јечма... И уље праве од свог сунцокрета, тако да је ово једна од ријетких земаља ЕУ гдје га у рафовима и даље има. Али, због прескупих енергената на свјетском тржишту, домаћинства додатно стежу каиш. Пиринач је скочио за осам одсто, уље за 14, тјестенине за 42 процента...

Цијена гаса је за последњих шест мјесеци порасла за чак 40 одсто, инфлација износи преко четири процента. Зато су морале да буду залеђене тарифе гаса и струје, док држава за гориво на пумпама од 1. априла дотира сваки литар са 15 центи, јер, у супротном, пријете побуне.

Гладних је било и прије ове кризе, па је зато Макронова идеја добила додатни смисао. Истовремено, пројекат је намијењен за подстицање домаће производње, код локалних произвођача, с акцентом на биопроизводе и здраву храну.

Претпоставља се да ће ове чекове да дијеле социјалне службе које већ дају дјечје додатке и надокадну за незапослене. Бон би могао да има вриједност од 30 до 60 еура.

Пољопривредни синдикати предлажу пет еура дневно, а министарство пољопривреде 50 еура мјесечно.

Циљна група је, прије свега, око пет милиона корисника социјалне помоћи, у земљи са 67 милиона становника. Међу онима којима је најтеже су млади од 18 и 25 година. Многи су се осамосталили од родитеља, али тешко налазе посао, истовремено и студирају, док до 25. године немају право на универзалну социјалну помоћ од 572 еура мјесечно.

У Француској званично живи око девет милиона сиромашних, односно, око 14 одсто укупне популације. Да би се неко званично сматрао сиромашним, у Француској мора да приходује мање од 1.102 еура мјесечно по особи, односно 2.314 еура за брачни пар са двоје дјеце.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2022 00:14