Emanuel Makron / - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/01/2023 u 19:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makron: Francuski vojni budžet povećan na 400 milijardi eura

Aktuelni budžet trebao je započeti izgradnju vojnih kapaciteta nakon hronično nedovoljnog ulaganja u prethodnim decenijama, rekao je on

Predsjednik Emanuel Makron izjavio je u petak da se francuski vojni budžet povećava na 400 milijardi eura u razdoblju od 2024. do 2030. godine, u odnosu na 295 milijardi eura od 2019. do 2025. godine.

Aktuelni budžet trebao je započeti izgradnju vojnih kapaciteta nakon hronično nedovoljnog ulaganja u prethodnim decenijama, rekao je on, prenosi Hina.

Novi budžet za razdoblje od 2024. do 2030. godine opisao je kao program “transformacije” za prilagođivanje vojske mogućim sukobima visokog intenziteta, što je postalo prioritet nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Francuska ima i imaće spremne vojske za izazove vijeka, kazao je francuski predsjednik u novogodišnjem obraćanju vojsci u vazdušnoj bazi Mont-de-Marsan, na jugozapadu Francuske.

Makron je naglasio da Francuska mora biti spremna za novu eru, uz gomilanje starih i novih prijetnji, na način da bude “između sofisticiranosti i brutalne jednostavnosti”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:23