Emanuel Makron / - SHUTTERSTOCK
10/11/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makron: Glečeri koji se tope izazov za čovječanstvo bez presedana

Makron je govorio na Pariskom mirovnom forumu, godišnjem događaju koji okuplja vlade, nevladine grupe i druge koji hoće da vode dijalog oko globalnih problema kao što su klimatske promjen

Glečeri koji se tope predstavljaju izazov bez presedana za čovječanstvo, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron pozivajući zemlje da rade zajedno na smanjenju emisija gasova koji zagrijavaju planetu, na zaštiti životne okoline i u naučnom istraživanju ledenih ekosistema Zemlje.

Takav ujedinjeni napor je prijeko potreban iako rat u Ukrajini i najnoviji rat Izraela i Hamasa odvraćaju veliki dio pažnje međunarodne zajednice i otežavaju globalno jedinstvo i saradnju, rekao je Makron.

Makron je govorio na Pariskom mirovnom forumu, godišnjem događaju koji okuplja vlade, nevladine grupe i druge koji hoće da vode dijalog oko globalnih problema kao što su klimatske promjene, izloženost djece nasilju preko interneta, i prijetnjama za ljudska prava.

Makron kaže da je svijet sada svjedok raspada kriosfere pod uticajem klimatskih promjena, u osvrtu na djelove Zemlje gdje je voda u čvrstom obliku, uključujući glečere.

„Najhitniji i vidljiv efekat je topljenje ledenih kapa… to predstavlja izazov čovječanstva bez presedana“, rekao je Makron.

Topljenje ledenih površina širom svijeta utiče na biodiverzitet, na podizanje nivoa mora i na obale i doprinosi nestašici pijaće vode, migraciji, većem ispuštanju ugljen dioksida i riziku za novu pandemiju, dodao je on.

„Sve te prijetnje su stvarne“,rekao je Makron i pozvao na hitnu saradnju.

„Sukobi su opet na dnevnom redu na Bliskom istoku i drugdje i zbog toga su naši odnosi nestabilni ali moramo da učinimo što najbolje možemo da radimo blisko zajedno na miran način“, rekao je on.

Šefovi država, vlada i diplomate iz oko 40 zemalja prisustvuju samitu u Parizu, uključujući i Kinu. Rusija nije pozvana iako njena teritorija uključuje deo Arktika.

Države su uputile poziv na djelovanje oko klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom i gubicima biodiverziteta izazvanog ekosistemima koji se tope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:29