Emanuel Makron / - FOTO: SHUTTERSTOCK
22/03/2023 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Mislite li da uživam raditi penzionu reformu

Mislite li da uživam raditi ovu (penzionu) reformu? Ne. Ali ne postoji stotinu načina da se izravnaju računi, ova reforma je neophodna - rekao je Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da je vrlo nepopularan novi zakon kojim se podiže starosna granica za odlazak u penziju neophodan i da će stupiti na snagu do kraja godine. On je u javnom obraćanju naciji rekao da ne uživa raditi reformu, ali da je neophodna.

Rekavši da "ne žali", dodao je kako želi poboljšati napet odnos sa sindikatima i više ih uključiti u buduće reforme, o temama koje uključuju prekvalifikaciju za one koji rade na bolnim poslovima.

- Mislite li da uživam raditi ovu (penzionu) reformu? Ne. Ali ne postoji stotinu načina da se izravnaju računi, ova reforma je neophodna - rekao je Makron u intervjuu za "TF1" i "France 2 TV".

Sve dok vlada nije progurala zakon o penzijama bez glasanja, protesti protiv zakona kojim se dobna granica za penzionisanje produžuje za dvije godine na 64 godine okupljali su ogromne, mirne mase na skupovima koje su organizovali sindikati.

Ali od odluke vlade da preskoči glasanje u parlamentu prošle sedmice, spontani protesti u Parizu i drugdje doveli su do paljenja kanti za smeće i barikada svake noći usred tuča s policijom.

Protestanti su u srijedu takođe blokirali željezničke stanice u južnim gradovima Nici i Tuluzu.

To, uz kontinuirane štrajkove koji pogađaju skladišta nafte, javni prevoz i odvoz smeća, predstavlja najozbiljniji izazov autoritetu centrističkog predsjednika od pobune "Žutih prsluka" prije četiri godine.

Sindikati su za četvrtak najavili još jedan dan štrajkova i protesta širom zemlje.

"Ne želimo ovaj zakon i borićemo se dok se ne povuče", rekao je penzionisani Žake Borensztejn na skupu u utorak u Parizu.

Makron je rekao da ono što je nazvao "ekstremno nasilje" nije prihvatljivo, dok je poštovao pravo na mirne proteste.

"Pobrinućemo se da se život koji je što je moguće normalniji može nastaviti usprkos nekolicini onih koji blokiraju stvari", rekao je.

Niti rekonstrukcija vlade niti prijevremeni izbori nisu na vidiku, već pokušaj ponovnog preuzimanja inicijative mjerama za bolje uključivanje građana i sindikata u donošenje odluka, rekli su politički čelnici iz Makronovog tabora, prenosi "TVP".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:02