Краљица Елизабета / - Инстаграм
01/06/2022 u 19:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон поклања коња краљици Елизабвети за рођендан

Јелисејска палата саопштила је да ће Макрон краљици, познатој као љубитељу коња, поклонити седмогодишње грло које припада Француској републиканској гарди

Француски предсједник Емануел Макрон објавио је данас да ће његова земља поклонити коња британској краљици Елизабети другој за њених 70 година на трону.

Јелисејска палата саопштила је да ће Макрон краљици, познатој као љубитељу коња, поклонити седмогодишње грло које припада Француској републиканској гарди и биће данас испоручено у дворцу Виндзор.

Коњ је учествовао 8. маја у паради на авенији Шанзелизе, на церемонији која је обиљежила годишњицу побједе савезничких снага над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

Макрон ће званично одати почаст краљици сјутра на церемонији код Тријумфалне капије. Положиће вијенац код Гроба незнаног јунака у присуству британске амбасадорке у Паризу Мене Ролингс, када ће бити интониране британска и француска химна, навела је Јелисејска палата.

Од сјутра до недјеље Велика Британија и земље Комонвелта славе 70 година на трону британске краљице Елизабете друге, њен платинасти јубилеј.

Елизабета, тада стара 25 година, постала је краљица 6. фебруара 1952. послије смрти њеног оца краља Џорџа VI. Њено званично крунисање било је 2. јуна 1953. године у Вестминстерској опатији, али владавина је почела од смрти оца.

Сада са 96 година она је британски монарх који најдуже влада и први који је достигао седам деценија на трону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:10