Emanuel Makron / - EPA
10/12/2023 u 16:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makron ponovio podršku Ukrajini za pristupne pregovore o članstvu u EU

Makron je tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, pozdravio usvajanje u ukrajinskom parlamentu 8. i 9. decembra „nekoliko tekstova zakona, koji se posebno odnose na prava nacionalnih manjina, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije“

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je podršku Francuske otvaranju pregovora Ukrajine o pristupanju Evropskoj uniji, koje trenutno blokira Mađarska.

Makron je tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, pozdravio usvajanje u ukrajinskom parlamentu 8. i 9. decembra „nekoliko tekstova zakona, koji se posebno odnose na prava nacionalnih manjina, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije“, saopštila je Jelisejska palata.

- Ukrajina time pokazuje svoju odlučnost da odmah odgovori na preporuke koje joj je dala Evropska komisija - dodalo je francusko predsjedništvo.

Šefovi država i vlada EU u četvrtak i petak treba da donesu odluku o pokretanju pregovora o pridruživanju Ukrajine.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban ostaje uporan u svom protivljenju otvaranju ovog procesa.

- Ukrajina je poznata kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Ne možemo da donesemo odluku da započnemo proces pregovora o pristupanju - rekao je on posle sastanka sa Makronom prošlog četvrtka u Parizu.

Francuski predsjednik je takođe "ponovio nepokolebljivu podršku Francuske Ukrajini suočenoj sa ratom koji vodi Rusija", dodaje se u saopštenju Jelisejske palate.

Zelenski je na platformi Iks ukazao da je obavjestio svog francuskog kolegu o vojnim dešavanjima na liniji fronta.

- Razgovarali smo o našim prioritetnim potrebama i sledećem paketu francuske vojne pomoći koji će značajno ojačati ukrajinsku vatrenu moć - napisao je Zelenski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 20:47