/ - FOTO YOUTUBE
09/05/2022 u 18:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон предлаже оснивање "Европске политичке заједнице" за земље које нису чланице ЕУ

Током говора поводом обиљежавања Дана Европе Макрон је рекао да "сви савршено знамо да би украјински процес придруживања трајао неколико година, а вјероватно и неколико деценија"

Француски предсједник Емануел Макрон  упозорио је у понедјељак да би до чланства Украјине у Европској унији могле проћи деценије те је предложио формирање нове политичку организацију која би окупила земље које дијеле европске вриједности, али нису дио блока, преноси Аваз.

Током говора поводом обиљежавања Дана Европе у Стразбуру, у Француској, Макрон је рекао да "сви савршено знамо да би украјински процес придруживања трајао неколико година, а вјероватно и неколико деценија."

Украјина за сада има само потписан “Споразум о придруживању” са Унијом, који има за циљ отварање тржишта земље и приближавање Европи. Споразум укључује далекосежни пакт о слободној трговини и има за циљ да помогне у модернизацији украјинске економије.

Земље источне Европе снажно подржавају почетак преговора о придруживању са Украјином, али званичници ЕУ су нагласили да би процес могао потрајати годинама због неизвршених реформи које још треба постићи прије него што ратом разорена земља испуни критерије за чланство.

Макрон је рекао да би убрзана процедура за Украјину довела до снижавања стандарда, што он одбија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 11:14