Emanuel Makron / - SHUTTERSTOCK
02/09/2023 u 13:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Škole će biti neumoljive u zabrani nošenja muslimanskih abaja

On se prvi put javno osvrnuo na novo pravilo oblačenja nakon posjete školi u južnoj Francuskoj

Đaci u Francuskoj neće moći da prođu kroz školska vrata ako se pojave u školi u abajama, izjavio je juče predsjednik Emanuel Makron, rekavši da će vlasti biti ‘‘neumoljive‘‘ u primeni nove zabrane nošenja tradicionalne muslimanske odjeće, prenosi Blic.rs.

On se prvi put javno osvrnuo na novo pravilo oblačenja nakon posjete školi u južnoj Francuskoj, prenosi AP.

- Znamo da će biti slučajeva kada će učenici pokušati da ‘testiraju pravilo‘‘ - rekao je Makron.

Govoreći o tome kako će se nova mera sprovoditi, Makron je rekao da će ‘‘posebno osoblje‘‘ biti raspoređeno u ‘‘osjetljive‘‘ škole da pomogne direktorima i nastavnicima i da vodi dijalog sa učenicima i porodicama, ako bude potrebno.

Odluku o zabrani nošenja abaje prošle nedelje je uveo ministar obrazovanja Francuske Gabrijel Atal.

- Odlučio sam da više ne bude moguće da se abaja nosi u školama. Kada uđete u učionicu, ne bi trebalo da možete da prepoznate kojoj vjeri pripada učenik tako što ćete samo baciti pogled na nekog od njih - rekao je Atal.

On je ranije rekao da će 14.000 pripadnika obrazovnog osoblja na rukovodećim pozicijama biti obučeno do kraja ove godine da se bavi sprovođenjem i drugim pitanjima u održavanju sekularizma, a 300.000 osoblja će biti obučeno do 2025. godine.

U Francuskoj je 2004. zabranjeno nošenje marama u školama, dok je 2010. uvedena zabrana nošenja vela u javnosti, što je dovelo do nezadovoljstva u petomilionskoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj.

Kako navodi britanska agencija Rojters, u Francuskoj je nametnuta stroga zabrana isticanja vjerske pripadnosti u državnim školama, nakon što su zakoni doneti u 19. veku uklonili tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, a od tada se zemlja bori da ažurira pravne smernice kako bi na adekvatan način odgovorila na porast muslimanske manjine.

Dodaje se da su u odbrani sekularizma u Francuskoj ujedinjene stranke od livice do desnice, koje pokušavaju i da zauzdaju rastuću ulogu islama u društvu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 17:57