Емануел Макрон / - SHUTTERSTOCK
07/11/2022 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Svijet ne smije žrtvovati borbu protiv klimatskih promjena zbog Ukrajine

Prema njegovim riječima, ukrajinska kriza, koja je izbila samo nekoliko mjeseci poslije kovid-pandemije, može mnoge navesti da kažu kako imaju svoje prioritete na koje se moraju fokusirati

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je na klimatskom samitu COP27 u Egiptu da svijet ne smije žrtvovati svoje obaveze u vezi sa borbom protiv klimatskih promjena, zbog toga što Rusija vodi rat protiv Ukrajine.

- Ruska agresija protiv Ukrajine ne samo što je donijela rat na evropsko tlo, već je i cijelom svetu donijela neizvesnost i napetosti, rekao je Makron na skupu u Šarm El Šeiku, dodavši da ovaj sukob donosi „poteškoću za poteškoćom“, naročito afričkom kontinentu i regionu Mediterana, prenio je BBC.

Prema njegovim riječima, ukrajinska kriza, koja je izbila samo nekoliko mjeseci poslije kovid-pandemije, može mnoge navesti da kažu kako imaju svoje prioritete na koje se moraju fokusirati.

- Ali istovremeno vidimo da su mnoge zemlje pogođene posledicama rastakanja klime, pa moramo pokazati da je klimatska uzbuna živa i zdrava i da je zaista ovdje među nama, rekao je Makron.

On je ukazao da svijet ne smije žrtvovati svoje obaveze u vezi sa ovim problemom, što se naročito odnosi na bogate zemlje, među kojima je i Francuska, a takve zemlje, posebno evropske, moraju se držati svojih nacionalnih strategija za redukciju emisije gasova staklene bašte.

Ekonomije, dodao je Makron, moraju sa uglja biti preusmjerene na druge energente, pri čemu pomoć zemljama u razvoju takođe mora biti prioritet, a Francuska neće podržavati nikakva podmorska istraživanja za izvorima nafte.

Prema riječima predsjednika Francuske, ne smije se zaboraviti da je borba sa klimatskim promjenama tijesno vezana za biodiverzitet i da je priroda najbolji saveznik čovjeku u ostvarivanju njegovih ciljeva.

Francuski predsjednik je takođe upozorio da se povjerenje u svjetske lidere ne sme urušiti kada se radi o klimatskim promjenama i pozvao je te lidere da izbjegnu „podjele“ u vezi sa životnom okolinom i drugim pitanjima kao što je rat.

- Moramo se pomiriti sa konceptom finansijske solidarnosti, rekao je Makron i pozvao zemlje da učine ono na šta su se obavezale prije 12 godina – da pomognu u sakupljanju 100 milijardi dolara godišnje na ime pomoći siromašnijim zemljama da se adaptiraju na klimatske promjene.

Prema njegovim riječima, zemlje članice UN su trenutno bliže cifri od 50 miliona, ali se to može promijeniti.

- Dalje od ovih brojki, moramo poduzeti konkretne akcije i izaći sa partnerstvima koja će isporučiti ovu (klimatsku) pravdu, rekao je Makron.

Takođe je rekao da želi da vidi više rada na „izmjeni pravila“ međunarodnih banaka, poput Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi se obezbijedilo više finansija za nacije koje su ranjive na klimatske promjene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:01