Emanuel Makron / - FOTO: SHUTTERSTOCK
09/01/2023 u 08:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron želi reformu penzionog sistema

Francuska premijerka Elisabeth Borne sjutra će iznijeti detalje o planovima da se Francuzima najvjerovatnije podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina sa 62 godine

Vlada predsjednika Francuske Emanuela Makrona pokušava da oživi njegovu inicijativu za ekonomske reforme i ostvari veliku političku pobjedu ove sedmice, pokretanjem reforme penzionog sistema suočenog sa žestokim sindikalnim protivljenjem.

Francuska premijerka Elisabeth Borne sjutra će iznijeti detalje o planovima da se Francuzima najvjerovatnije podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina sa 62 godine.

Prolazak reforme kroz parlament, kako ocjenjuje Rojters, neće biti lak, prenosi Tanjug.

Makronu nedostaje većina i moraće da pobijedi nekoliko desetina konzervativnih poslanika, ili da iskoristi ustavna ovlašćenja kako bi zaobišao Skupštinu, što bi razbjesnjelo opoziciju.

Sa jednom od najnižih starosnih granica za penzionisanje u industrijalizovanim zemljama svijeta, Francuska troši više od većine drugih zemalja na penzije, skoro 14 odsto ekonomske proizvodnje, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Penziona reforma u Francuskoj, gdje se pravo na punu penziju stiče od 62 godine, oduvijek je bila osjetljivo pitanje, a naročito sada sa porastom nezadovoljstva zbog rastućih troškova života.

Vlada smatra da je reforma neophodna, kako bi se obezbijedilo finansiranje penzija narednih godina.

"Cilj je da se postigne balans bez podizanja poreza ili smanjenja penzija. Na stolu su razne opcije, ali sve uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju", rekao je novinarima portparol francuske vlade Olivier Veran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:51