Manastiri i vile u Italiji / - SHUTTERSTOCK
04/02/2023 u 20:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Manastiri i vile u Italiji prodaju se za mnogo manje od stvarne vrijednosti

Neki mogu da koštaju manje od stana u vrhunskim četvrtima za nekretnine u Milanu ili Firenci. Ipak, ne morate da budete religiozni da biste živjeli njihovim životnim stilom

Kao sjedište katoličke crkve, Italija je prošarana bezbrojnim samostanima, manastirima, crkvama i svešteničkim kućama. Mnogi od njih datiraju iz srednjeg vijeka i često su na prodaju. Neki mogu da koštaju manje od stana u vrhunskim četvrtima za nekretnine u Milanu ili Firenci. Ipak, ne morate da budete religiozni da biste živjeli njihovim životnim stilom.

Mnogi manastiri su na prodaju, jer su vremenom bogate porodice bez nasljednika poklonile ova imanja lokalnim crkvama, koje su kasnije raspustile imanja prodavši ih privatnim licima. Ponekad ih vjerski redovi stavljaju na prodaju zbog održavanja.

Vlasnica Marija Silvija Papais prodaje svoju raskošnu vilu za 2,35 miliona eura (2,55 miliona dolara), prenosi BIZLife.

„Trebalo mi je 10 dana da ga otkupim od 10 različitih sveštenika od kojih je svaki imao udio. Odmah me je zapanjila ljepota imanja, iako je kada sam ga kupila osamdesetih godina prošlog vijeka bilo trošno i oronulo. Bašte, viševjekovna drveća i pogledi su očaravajući. Trebao mi je seoski dom i tamo sam živjela 35 godina“, kazala je ona.

Izgrađen kao imanje lokalnog paroha, kasnije su ga naselili dominikanski monasi i preuređen je tokom renesanse. Vila je izgrađena sa osveštanom crkvom, sa freskama, skulpturama i zvonikom. Nekada je bila seoska kapela, a sada mjesto gdje vlasnici održavaju zabave i koncerte.

Vila je okružena parkom od 12 ari sa čempresima, morskim borovima, hrastovima i lovorom. Više od 700 stabala maslina daje ukusno organsko ulje.

image

Manastiri i vile u Italiji

- SHUTTERSTOCK

Prošle godine, Si-En-En je prenio vijest da vlasti prelijepog italijanskog grada Presice, nude 30.000 eura onima koji žele da kupe kuću u njihovom gradu, po veoma jeftinoj cijeni. U cio dogovor ulaze i kuće sa cijenama počevši od 25.000 eura.

Mnogi gradovi širom Italije, smišljali su zanimljive načine kako da privuku nove stanovnike, kako bi oživjeli svoj kraj. Ova prelijepa zemlja je san mnogima, a sada se ukazala i prilika sa bezbroj jeftinih imanja i kuća na prodaju, koje su napuštene od strane svojih vlasnika. Bilo bi idealno imati ovakvu jednu nekretninu za odmor, ili za penzionerske dane. Kao na primjer, nekretnine u prelijepoj oblasti Salento, okružene prirodom, locirane na samoj "peti italijanske čizme", a u blizini se nalaze prelijepe plaže i tirkizno plava voda.

image

Manastiri i vile u Italiji

- SHUTTERSTOCK

"Postoji mnogo napuštenih domova u istorijskom centru, izgrađenom prije 1991. koje bismo voljeli da oživimo ponovo sa novim stanovnicima", izjavio je lokalni odbornik za Si-En-En Alfredo Plaese i dodao "šteta je svjedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umjetnosti, polako prazne", izjavio je i dodao:

"Ponudićemo po 30.000 eura ljudima koji žele da se usele ovde, i kupe jedan od naših napuštenih stanova. Ukupna sredstva biće podijeljena na dva dijela: dijelom će ići u kupovinu stare kuće, a dijelom u njenu restauraciju, ako bude potrebno", objašnjava on.

Veoma primamljiva ponuda...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 08:20