Урсула фон дер Лајен / - РТРС
13/12/2021 u 11:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мандл: Фон дер Лајен да се укључи у преговоре Београда и Приштине

Он jе изразио сумњу да ће Лаjчак до краjа мандата било шта постићи, уколико не буде могао ускоро да представи резултат Европском парламенту, државама чланицама и Комисиjи

Посланик у Европског парламента Лукас Мандл истакао је да сумња да специjални извјестилац Европске униjе за диjалог Мирослав Лаjчак може да постигне коначно решење до краjа мандата.

Како наводи, због тога тражи да се у оваj процес укључи предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен.

– Оно што сам раниjе поменуо о напорима коjе треба уложити не важи само за Косово, већ и за Србиjу и Мирослава Лаjчака – рекао jе Мандл за „Албаниjан пост”.

Он jе изразио сумњу да ће Лаjчак до краjа мандата било шта постићи, уколико не буде могао ускоро да представи резултат Европском парламенту, државама чланицама и Комисиjи.

– Као и до сада, препоручуjем веће ангажовање саме председнице Комисиjе, jер jе Западни Балкан суштински дио Европе и кључан за будућност ЕУ у цјелини – поручио jе Мандл.

Говорећи о коначном споразуму Косова и Србиjе, он истиче да су у зрелим политичким системима увијек потребни компромиси, а „понекад и консензус”.

– Али оно што бих тражио jе пуна посвећеност када су у питању стабилност, реформе и односи. На примјер, диjалог Косово-Србиjа jе од великог значаjа, не само за двије земље, већ за цио регион и заправо за Европу у цјелини. Само Косово неће моћи да се представи свијету са резултатом, ни Србиjа ни ЕУ, али треба уложити пуно труда – сматра Мандл.

Када jе ријеч о оснивању Заjеднице српских општина, његово мишљење jе да тзв. Косово треба да примијени споразуме постигнуте у Бриселу са Србиjом.

– То зависи од преговора и договори мораjу да се спроводе. Живимо у 21. вијеку. Нема сумње ни у државност Косова, ни у европску природу његовог мултиетничког друштва – сматра он.

Говорећи о инициjативи „Отворени Балкан” Мандл наводи да подржава регионалну сарадњу, али да сматра да такве инициjативе треба да буду свеобухватне.

– Лидери шест земаља Западног Балкана одобрили су Заjеднички акциони план за регионално тржиште 2021-2024 на Самиту у Софиjи у новембру 2020. Оваj акциони план мора да се примени – рекао jе он.

Мандл jе поновио да Аустриjа подржава визну либерализациjу за Косово, али да су препрека неке „европске земље” коjе су и даље скептичне.

– Мањи броj влада држава чланица блокира одлуку, коjа jе очигледно закаснила. Готово свакодневно се ради на либерализациjи визног режима. Народ Косова то заслужуjе. Аустриjа га подржава. Званични програм аустриjске владе експлицитно помиње либерализациjу визног режима као циљ. Такође, новоименовани чланови Владе у Аустриjи наставиће да бране нашу аустриjску позициjу – наводи Мандл.

Он jе додао да цијени рад косовског премиjера Аљбина Куртиjа, истичуцћи да „сваку владу Косова треба оцијенити питањем стабилности.

Када jе ријеч о предсједници Косова Вjоси Османи, аустриjски европосланик подвлачи да се чини да jе она кључни фактор стабилности.

– Она чини много да задржи наду, самопоуздање и оптимизам што jе важан предуслов за свијетлу будућност. Њен jезик jе често веома оштар, што jе у већини случаjева корисно за правилно разумијевање ситуациjе на Косову у светским размјерама. Моj утисак jе да jе Османи веома поштована у цијелоj земљи. Као и у прошлости и у будућности, свакако бих поштовао сваког демократски легитимног шефа државе Косова – рекао jе Мандл.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:20