Mari le Pen / - EPA
08/12/2023 u 19:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marin Le Pen će suditi zbog pronevjere javnih fondova EU

Istraga je počela u martu 2015. godine kada je Evropski parlament saopštio da je kancelariji EU za borbu protiv prevara uputio moguće nepravilnosti koje je počinio nacionalni front u vezi sa isplaćenim platama pomoćnicima poslanika

Francusko pravosuđe je danas naložilo suđenje liderki krajnje desnice Marin Le Pen, njenoj stranci i protiv još 26 ljudi u istrazi o proneveri evropskih javnih fondova od 2004. do 2016. godine.

Marin Le Pen, koja je uvijek osporavala bilo kakav prekršaj u tom slučaju, biće suđeno za pronevjeru javnih sredstava i saučesništvo tokom ovog suđenja zakazanog za jesen 2024. u Parizu, nekoliko mjeseci poslije evropskih izbora.

Njen otac Žan-Mari Le Pen, suosnivač 1972. ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, preimenovan u Nacionalno okupljanje, takođe će biti na optuženičkoj klupi zajedno sa ličnostima francuske ekstremne desnice i 11 poslanika u Evropskom parlamentu.

Istraga je počela u martu 2015. godine kada je Evropski parlament saopštio da je kancelariji EU za borbu protiv prevara uputio moguće nepravilnosti koje je počinila stranka u vezi sa isplaćenim platama pomoćnicima poslanika.

Evropski parlament procijenio je štetu u 2018. na 6,8 miliona eura za period od 2009. do 2017. godine.

Druge francuske stranke se sumnjiče da su uspostavile sličan sistem pronevjere sredstava dodijeljenih njihovim poslanicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 09:18