Марин ле Пен / - Инстаграм
05/11/2022 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marin Le Pen se povukla sa čela partije

U subotu je za predsjednika stranke izabran Žordan Bardela (27), koji je, od predsjedničkih izbora prošle godine, obavljao funkciju vršioca dužnosti stranke

Prvi put od formiranja “Nacionalnog fronta” 1972. godine, na čelu stranke koja je, u međuvremenu, 2018, promijenila ime u “Nacionalno okupljanje”, neće stajati neko ko se preziva Le Pen.

U subotu je za predsjednika stranke izabran Žordan Bardela (27), koji je, od predsjedničkih izbora prošle godine, obavljao funkciju vršioca dužnosti stranke.

Marin Le Pen, koja je strankom rukovodila od 2011. godine, kada je vodeću funkciju preuzela od svog oca Žan-Mari Le Pena, nije se ovoga puta ni prijavila za stranačke izbore. Namjerava da se u potpunosti posveti mjestu predsjednika poslaničke grupe u francuskoj skupštini, kao i pripremama za sledeće predsjedničke izbore 2027. godine.

Na stranačkim izborima Bardela je osvojio 85 odsto glasova, a protivkandidat gradonačelnik Perpinjana Luj Alio 15 odsto.

Iako mlad, Bardela ima bogato političko iskustvo. Od 2015. godine bio je regionalni odbornik, a od 2019. je evropski poslanik. Bio je i potpredsjednik svoje stranke, kao i njen potrparol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:43