Kanaderi potrebni Evropi / - NET
20/07/2022 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mediji: Evropi trebaju su nam ‘kanaderi‘ za gašenje požara, a ne vojni avioni

Nemački dnevnik „Zidojče cajtung” zahtjeva da vlasti u Evropi pripreme zemlju, gradove i ljude na „potpuno nova pravila života u novom vrućem svijetu”

Evropu višu brine nedostatak aviona za gašenje požara, nego manjak vojnih aviona, pišu evropski mediji.

Kako prenose, veliku zabrinutost i strah građana i javnosti u Evropskoj uniji(EU) izazvali su nezapamćeni katastrofalni požari na jugu Evrope u kojima su izgubili živote na hiljade ljudi, a poljoprivreda već pretrpjela ogromnu štetu od suše, pa prijeti i nestašica hrane, dok rekordne vrućine izazivaju i ozonsku, po zdravlje štetnu zagađenost.

Stručnjaci i mediji pozivaju vlade i vlasti na uzbunu i korenit zaokret u zaštiti od klimatskih promjena i posebno snažno uvećanje sistemskih mjera odbrane i blagovremenog sprečavanja požara koji su ove godine samo u južnim zemljama Unije već progutali preko sto pedeset hiljada hektara šuma.

Španski list „Diario” prenosi apel poslanika i šefa organizacije zelenih „Grinpis” Huana Lopesa da se konačno napravi temeljit zaokret u primeni opipljivih mjera za smanjenje zagrijevanja planete i mnogo više novca uloži u proizvodnju helikoptera i ; „kanadera” za gašenje požara, a mnogo manje u izradu vojnih aviona, „što je sad dobilo prednost zbog rata u Ukrajini”.

Španija je od južnih zemalja EU najteže pogođena talasom strašnih požara koji su ove godine već uništili šest puta više šuma nego u prosjeku proteklih godina, samo u susednoj Portugaliji je preko hiljadu ljudi izgubilo živote u vatrenoj stihiji, a i na sjeveru Evrope su temperature premašile 40 stepeni Celzijusa, kao u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gdje je zbog ogromnog zagrevanja šina i postrojenja obustavljen promet na dijelu željezničkih pruga.

Požari haraju cijelim Apeninskim poluostrvom i italijanski list „Korijere dela sera” javlja da je talas požara pogodio i okolinu Trsta i snimcima ogromnih plamenova i vatre pokazuje da je ova velika jadranska luka na kopnu potpuno odsječena i u Trst se sad ulazi i izlazi samo preko mora, dok slike iz Atine pokazuju da je grčka prestonica potpuno okružena crvenim grotlom požara.

Holandski privredni list „Handelsblat” traži od vlada i institucija EU da hitno preduzmu korake za smanjenje zagađenosti prirode i porasta temperature planete, posebno poziva holandsku vladu da smisli odbranu od porasta nivoa mora i potpuno drugačije izgradnje i uređenja gradova i stanova za „vruću budućnost”.

Nemački dnevnik „Zidojče cajtung” takođe zahtjeva da vlasti u Evropi pripreme zemlju, gradove i ljude na „potpuno nova pravila života u novom vrućem svetu”.

„Industrijska postrojenja takođe moraju zaštititi svoje zaposlene...sve će to koštati novca, ali da ne bude zabune-klimatske promjene će biti još skuplje”, kaže nemački list.

Rumunski list „Adevarul” podsjeća da se „već trideset godina u Rumuniji priča o izgradnji razgranatog sistema za navodnjavanje, što je dosad ostalo mrtvo slovo na papiru”.

„Ali”, upozorava „Adevarul”, „kad vidimo da je nivo Dunava dva i po puta niži ovog jula od prosjeka, onda se pitamo gdje su ti irigacioni kanali, a i kako naći vodu kad su evropske rijeke skoro na suvom?

„Možda”, zaključuje rumunski dnevnik, „mora da se sagleda i mogućnost da uzimamo vodu iz mora, primenimo desalinizaciju, mada je za to potrebna dodatna energija koja izbacuje ugljendioksid, a zato mora da se smisli energetska strategija koja će riješiti krizu hrane”.

Francuski list „Mond” prenosi upozorenje stručnjaka da upotreba klima uređaja u gradovima samo još povećava temperaturu i vrućinu i savetuju da hlađenje na klima aparatima postavi na prihvatljivih 27 stepeni Celzijusa, umjesto uobičajenih 22 stepena jer će to za polovinu smanjiti potrošnju struje, prenosi Beta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:21