правосудна реформа / - UNSPLASH
26/05/2022 u 11:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мекалистер: Очекуjемо напредак у правосудноj реформи

Мекалистер jе рекао да су посланици ЕП током боравка у Црноj Гори имали састанке са представницима Владе, партиjа, невладиних организациjа, као и са предсjедником државе Милом Ђукановићем

Европски парламент (ЕП) од Црне Горе очекуjе напредак у правосудноj реформи, поручио jе посланик ЕП-а и предсjедник Одбора за спољне послове Европске униjе (ЕУ) Деjвид Мекалистер, и позвао све политичке партиjе на диjалог и сарадњу.

Мекалистер jе на конференциjи за новинаре рекао да су посланици ЕП током боравка у Црноj Гори имали састанке са представницима Владе, партиjа, невладиних организациjа, као и са предсjедником државе Милом Ђукановићем.

Како jе навео, ЕП поздравља континуирану посвећеност Црне Горе и њену ориjентациjи према ЕУ, као и одлучност да постане чланица Униjе.

Мекалистер jе оциjенио да Црна Гора наставља да буде снажан савезник са 100 одсто усклађености политике са ЕУ.

- Настављамо да снажно подржавамо пут Црне Горе према ЕУ. Препознали смо смо снажне резултате Црне Горе као предводнице у преговорима - истакао jе Мекалистер.

Он jе навео да ЕП поздравља снажну европску агенду коjу jе Влада усвоjила и реформе коjе jе одлучна да спроведе.

- Од кључног jе значаjа да Влада и Скупштина искористе прилику да напредуjу у преговорима. Позивамо све политичке партиjе на диjалог и сарадњу - рекао jе Мекалистер.

Он jе навео да у ЕП очекуjу напредак у правосудноj реформи и именовања.

- Поздрављамо именовања у Тужилачком савjету и очекуjемо ускоро именовања у Судском - поручио jе Мекалистер,

Он jе казао да ЕП подржава Црну Гору, не само риjечима, већ и кроз техничку и финансиjски помоћ.

- Наша подршка подстиче зелену и дигиталну трансформациjу. Црна Гора показуjе да jе посвећена ЕУ будућности. Сва поглавља су отворена, и сада jе вриjеме за затварање - поручио jе Мекалистер.

Он jе рекао да jе ЕП посветио посебну пажњу страном миjешању у чланицама ЕУ.

Мекалистер jе истакао да jе формиран посебан комитет, наводећи да jе страно миjешање изазов не само за Западни Балкан и него и за чланице.

Он jе казао да се миjешање Русиjе повећавало у протеклим годинама и да jе циљ Кремља да дестабилизуjе европске земље.

- Оно што треба да радимо jе да оjачано отпорност, да укажемо на лажне виjести ,на пропаганду на политичке снаге коjе шире лажи. Прво морамо да скинемо маске и да откриjемо страно миjешање - сматра Мекалистер.

Он jе оциjенио да се мора поjачати и унаприjедити комуникациjа са медиjима да се мораjу информисати грађани, да знаjу какве се лажи шире.

Према његовим риjечима, независни медиjи су подобни да изграде мостове са грађанима.

- Западни Балкан jе био мета злонамjерног утицаjа, не само Русиjе, већ и других коjи то раде суптилниjе. Ми смо спремни и нећемо дозволити пропаганди из Кремља да утиче на наша демократска друштва - поручио jе Мекалистер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:16